Pomalo zavidim onima koji će na Sajam

Najbolje je da se koronavirusom nikada ne zarazite, ali ako vas ta sudbina zadesi, radujte se da provedete par nedelja na Sajmu, Čairu ili nekom sličnom mestu.

Ni u ludilu ne bih voleo da se zarazim koronavirusom, ni ja ni bilo ko drugi koga znam ili ne znam, daleko mu lepa kuća ako ima igde kuće koja bi taj virus primila.

Medicinska statistika je loša, od pet zaraženih jedan ima teže simptome, od dvadeset jedan završi na respiratoru. 

Od stotine, jedan umre, možda i dvoje, teško je to reći ako se životi računaju na decimale.

Suviše je to darežljiva lutrija da bih okušavao sreću.

Da biste to lakše zamislili, računajte da u prosečnoj zgradi na jednom spratu živi dvadesetak ljudi. Ako se svi zaraze, četvoro će imati teške simptome, jedan najteže. Da ne idemo dalje.

Samo na vašem spratu, među komšijama. Puta broj spratova.

Zato je dok se ne promeni epidemiološka klima i dok ne naprave vakcinu, najbolje da se virusa čuvamo kako znamo i umemo.

Nije to obaranje ruke, niti postojanje na strašnom mestu, to je dušmanin podmukao i nevidljiv koji te, ako ne paziš, odmah pretvara u svog jataka.

Ima li nečasnijeg od toga, junaci?

Da pređeš na stranu neprijatelja. 

Ali, ako se ipak dogodi, voleo bih da me pošalju na Sajam.

Nemam ni najmanju želju da budem u kolektivnom smeštaju, taman da paravanima naprave jednokrevetne sobe, niti mislim da će tamo biti zabavno, sve i da u susednu halu usele luna-park sa novogodišnjeg vašara.

Ima bezbroj mesta na kojima bih radije bio. Svako, osim druge bolnice.

Ali, rekoh, ako zakačim virus, nema boljeg mesta od Sajma.

Najpre, to znači da nisam težak slučaj, da me izoluju kako ne bih širio virus dalje, da prate moje stanje zlu ne trebalo i da ću za najviše dve nedelje biti zdrav, barem od Kovida.

Više mi ne treba ni vakcina, moj organizam se sam izborio, stekao antitela, ne mogu ponovo da se zarazim niti mogu da zarazim ikoga. 

U svetlu predviđanja da ćemo se bez vakcine sa koronavirusom nositi narednih nekoliko meseci, a možda i godinu dana pa i više, biti imun zvuči zamalo pa kao privilegija.

Možeš da se uključiš u dalju bitku kao volonter, slobodno da posećuješ starije, da budeš koristan okolini, ne moraš da se kriješ, izoluješ, plašiš.

Zato neću oklevati da se prijavim ako osetim simptome na koje upozoravaju lekari, ali neću ni trčati kod lekara na svaku malaksalost koja može biti alergija, obična prehlada ili hipohondrija čija se epidemija ne spominje.

Ne treba da me ubeđuju pokazujući „komfor“ koji je obezbeđen, niti da me plaše starim jastucima, ćebadima i neudobnim krevetima (isprobao već) i odsustvom svake privatnosti, svestan sam loših i dobrih strana.

Jer ko ne ode na vreme rizikuje da za njega i nekoga iz njegove okoline na Sajmu ne bude mesta. Ne zbog gužve.

broj komentara 11 pošalji komentar
(nedelja, 29. mar 2020, 23:03) - anonymous [neregistrovani]

.

hahahahahahah a junaci nikom ponikose i u crnu zemlju pogledase.

(nedelja, 29. mar 2020, 21:44) - anonymous [neregistrovani]

Prestanite sa banalizacijom priče

Ljudi se ne boje gubitka komfora, čak ni gubitka privatnisti, nego kako će se u tim uslovima izbeći superinfekcija, šta će biti sa decom ako oba roditelja obole a nema ko da ih čuva (dede i babe rizična kategorija), itd. Prestanite da spinujete priču i banalizujete situaciju i svodite kritike na nivo "razmaženih Beograđana".

(nedelja, 29. mar 2020, 19:51) - anonymous [neregistrovani]

Privremena bolnica velikog kapaciteta

Da nema sajma, takva bolnica bila bi pod satorima, u boljem slucaju u kontejnerima. Postavila bi je, a mozda i opsluzivala, vojna medicinska sluzba. U svakom slucaju, losije od sajma. I to bi jos bilo bolje nego da dodamo povremeno zujanje neprijateljskih granata preko glava, lelek ranjenika, hirurge sa krvavim keceljama i veliko bure sa "organskim otpadom" negde iza "operacione sale". Na sta se zalite? Zaraznost velike kuge bila je 60-70%, a smrtnost oko 50%. Umrlo je 200 miliona ljudi, ili trecina svetske populacije, bez ikakvog medicinskog tretmana. Mi smo potomci onih koji su preziveli. Koliko tesko moze da bude sedeti mesec dana kod kuce?

(nedelja, 29. mar 2020, 18:42) - anonymous [neregistrovani]

Vanja

Privremena bolnica velikog kapaciteta,ko preživi pricace.

(nedelja, 29. mar 2020, 18:32) - Tigson [neregistrovani]

Bas tako

Izuzetan tekst. In mediss res. Kao da sam gledao celovecernji film pročitah ovo pisanije u dahu! Sa finalnom porukom #ostani kod kuce

(nedelja, 29. mar 2020, 16:28) - Саша [neregistrovani]

Одличан текст

Исто размишљам. Да се заразним, преболи, постанем имун и помогнем Србима и човечанству да стане на ноге.

(nedelja, 29. mar 2020, 16:26) - anonymous [neregistrovani]

Sajam

A mozda bi na tom sajmu napisali nesto pametnije od ovoga.

(nedelja, 29. mar 2020, 16:19) - anonymous [neregistrovani]

.

Super je tekst. Sajam ce po biblijskom modelu izjednaciti ljude, dobrog i zlog, lepop i ruznog, bogatog i siromaha. A sve u cilju opsteg boljitka. Postali smo odvratno egoisticni i netolerantni. Ovakve situacije su filter i sansa da povratimo svest o kolektivu, o toleranciji o svemu onome sto nam toliko fali u normalnim uslovima. Ko to ne bude hteo da sledi osim grube sile i prinude nista nece pomoci.

(nedelja, 29. mar 2020, 16:14) - Ivan [neregistrovani]

Šta je ovo?

Svako sa prosečnom inteligencijom shvatiće da je tekst napisan s ciljem da umanji otklon javnosti prema smeštaju na Sajmu. Zašto to nazivate privremenom bolnicom, kad to nije. Nema potrebe da ulepšavate sliku bilo čega, znamo na čemu smo. Daj samo Bože da Sajam ne bude toliko neophodan i da se dozovemo pameti i slušamo mere koje nam kažu da sprovodimo.

(nedelja, 29. mar 2020, 14:09) - willi [neregistrovani]

naslov!

bez komentara "Помало завидим онима који ће на Сајам"
Dalje nema.. dublje nemoze