Bankari, tretirajte me kao pismenog građanina iako sam slep

Verovatno se i ne sećate procedure otvaranja svog bankovnog računa, jer je sve prošlo glatko. Bankarskom službeniku pokažete ličnu kartu, nakon toga dobijete dokumentaciju koju potpišete i proces je završen. Poslednjih godina je moguće odštampanu i potpisanu dokumentaciju poslati banci. Sve je idealno, samo ako niste slepi.

Slep sam od rođenja. Samostalno se krećem, živim i radim. Završio sam programiranje i master studije. Smatram da sam pismen čovek, ali ipak ne mogu da potpišem ugovor za otvaranje tekućeg računa.

Većina banaka je do pre 2016. godine dozvoljavala da se potpisujemo upotrebom faksimila. Kao slep čovek, svestan sam da je ovo nesiguran način, jer svaki pečatorezac može izraditi faksimil sa vašim imenom i zloupotrebiti ga.

Toga je bila svesna i država, pa je donela dopunu Zakona o sprečavanju diskriminacije osoba sa invaliditetom.

Zbog nedovoljnog konsultovanja sa slepima, svaki pravnik je ovaj zakon tumačio na svoj način, pa smo u svakoj ustanovi dobili različitu komplikaciju pri potpisivanju.

Ona se ogledala u potpisivanju uz dva svedoka, pa do overe ovlašćenja određenoj osobi da potpiše dokumentaciju umesto nas.

To je udarac na samostalnost za koju smo se mukotrpno borili, pre svega sa samima sobom. Takođe, uskraćuje nam privatnost koju drugi imaju. Uvek još neko mora da bude upućen u naše privatne poslove.

Ova procedura se nekako i reši, a onda poželimo da uzmemo kredit. Tada je potrebno potpisati menicu, a zakon o menicama propisuje isključivo svojeručno potpisivanje.

Ovde se takođe mora posetiti notar kako bismo nekog ovlastili za potpisivanje menice. Sve ovo bi nekako i funkcionisalo kada bi službenici imali jasne procedure.

Svima je proces nekako komplikovan i zamršen.

Kada se račun otvori, isti problemi nastaju i pri svakodnevnoj upotrebi, recimo pri podizanju novca na šalteru banke.

Država u strategiji razvoja poseban značaj daje razvoju elektronskog poslovanja. Njegov značajan deo je elektronski potpis koji ima ulogu ručnog potpisa.

Svaki građanin Republike Srbije može imati elektronski potpis na svojoj ličnoj karti.

Banke bi morale da predvide upotrebu elektronskih dokumenata, jer bi tada slepa osoba mogla da potpiše potrebnu dokumentaciju na svom računaru, a moglo bi da se omogući i potpisivanje u prostorijama banke uz manja prilagođavanja internih aplikacija same banke.

Primeri dobre prakse su elektronska bankarstva mnogih banaka. Na njihovim sajtovima uz upotrebu elektronskog potpisa možemo podneti zahtev za dozvoljeni minus, kredit, štednju i mnoge druge usluge.

Izmenimo Zakon o sprečavanju diskriminacije osoba sa invaliditetom i to tako da se uvede pravilo da svaki dokument koji treba potpisati postoji i u elektronskom obliku, da se može potpisati elektronskim potpisom.

Banke bi, pre donošenja ovakvih izmena, ovo pitanje mogle da reše internim aktima.

Time bi pokazale brigu o klijentima i želju da celokupno stanovništvo ima jednake mogućnosti.

Autor je predsednik Gradske organizacije slepih Beograda

broj komentara 4 pošalji komentar
(nedelja, 01. mar 2020, 20:22) - anonymous [neregistrovani]

@Ne ide to tako lako.

Кад је Ваше право угрожено, ви трпите, слободно! Али то вам одузима право да саветујете друге.

@Никола, против банака које не омогућавају потписивање докумената у електронској форми, што су, у случају слепе особе олчигледно законски обавезне да ураде, треба поднети приговор Народној банци. Народна банка је обавезна да примора сваку банку на законито пословање. Они ће то нерадо учинити, пошто се еснафски штите, али ће морати! Само напред!

(petak, 28. feb 2020, 14:06) - Nikola Radojlović [neregistrovani]

Važno za slepe

Ovo je veoma važna tema za nas slepe u Srbiji i dobro je da Gradska organizacija slepih Beograda inicira rešavanje tog problema. Slažem se da neće ići lako ali odustajanje i ,,preseljenje'' bilo gde nije opcija. Mi slepi želimo da se u svojoj zemlji izborimo za civilizovanije društvo i svoj bolji položaj. Pozdrav za Gradsku!

(petak, 28. feb 2020, 14:00) - Nikola Radojlović [neregistrovani]

Važna tema za slepe

Poenta i poruka teksta je da slepi treba da iniciraju što skorije rešavanje ovog važnog pitanja koje je skopčano sa ostvarivanjem brojnih ljudskih prava.Najlakše je da svi pobegnemo negde gde je ,,civilizovanije''.Uzgred, nama slepima je malo teže da ,,se preselimo'', a ima nas i koji želimo da ostanemo ovde i da ovo mesto učinimo civilizovanim.Podrška za Gradsku organizaciju slepih Beograda!

(petak, 28. feb 2020, 12:19) - anonymous [neregistrovani]

Ne ide to tako lako.

Bankarski posao ne sme da ima gresku - sta je lakse kopirati neciji rukopis ili digitalni potpis? Taj fizicki potpis faksimil moze da bude neka jedinstvena mrlja koju necija ruka nacrta a digitalni sa nekog izvora se iskopira uz odredjen softver i to je to daleko laksi vid kopiranja. Uvek mozete da date potpuno ovlascenje nekom da sve to radi umesto vas ali to se nece desiti jer ne postoji poverenje izmedju vas i bilo kog drugog jednostavno takva je zemlja i pomirite se stim. Zivite u zemlji lopova, zvanicnih i nezvanicnih tako da vece su sanse da vas opljacka sluzbenik u banci gde imate racun nego neko iz vase okoline ali opet kad obe strukture saberete opljackace vas pre ili kasnije na ovakav ili onakav nacin - savet je sledeci preselite se u pristojnu i civilizovanu zemlju.