U Sjenici minus 26 stepeni

U Sjenici, gradu na Peštarskoj visoravni, jutros je zabeleženo minus 26 stepeni, što je najniža temperatura od početka ove godine u mestu koje je poznato po izuzetnoj hladnoći.

Sjenica je često najhladnije naseljeno mesto u Evropi i u najhladnijim mesecima poznata po ekstremno jakim mrazevima.

U sjeničkoj Meteorološkoj stanici, tokom jučerašnjeg dana temperatura nije uopšte "izlazila iz minusa". Visina snega u Sjenici je 15 santimetara.

Periodi ledenih dana na Peštarskoj visoravni uobičajeni su za ovo doba godine.

Sjenica se prostire na 1059 km², što je čini većom opštinom Republike Srbije. Nalazi se u sjeničkoj kotlini na desnoj strani reke Uvac na obalama male reke Grabovice, geografski i ekomnomski predstavlja središte Pešterske visoravni.

Sjenica je dobila ime po obilju trave-sena koje se u ovom delu Sandžaka kosi i po tri puta godišnje.

Kompleks Sjeničko-pešterske visoravni je pretežno planinskog karaktera. Sjenica je i u Evropi poznata kao veoma hladan kraj, pa se u zimskim danima često ubraja u najhladnija mesta Evrope. 26. januara u Sjenici je zabeležena najniža temperatura u Srbiji, i iznosila je -36 stepeni celzijusa.

Omiljeno izletište

Šume u okolini Sjenice su mešovite gde preovladavaju četinari. Od zimzelenih vrsta drveća zastupljeni su: bor, jela, smrča i kleka, a od listopadnih breza, leska, jesika, dren, grab, bukva na višim terenima, a pored reka jova i vrba.

Šume su bogate visokom i niskom divljači što stvara izuzetne uslove za lov. Sjenica je omiljeno izletište. Na dobroj lokaciji, pored puta Sjenica-Novi Pazar, nalaze se Sjenički borići poznato izletište.

Borići se nalaze na nadmorskoj visini 1000-1045 metara okruženi prostranim livadama, sa čistim vazduhom i hladnom vodom. Pogodni su za odmor i osveženje a sa zdravstvenog aspekta pogoduju za popravljanje krvne slike, za nervna oboljenja itd. Ispod borića protiče reka Jablanica, a na ulazu su restoran i lepo uređen hotel.

Prema popisu stanovništva iz 2002. godine, opština Sjenica ima oko 34. 550 stanovnika koji naseljavaju 100-tinak naselja.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 04. feb 2009, 18:22) - zerin fekovic [neregistrovani]

Jugoslovenski Sibir

Ja stvarno neznam kako ti ljudi izdrze tamo, njima bi trebalo pod hitno vanredno stanje da se uvede.