Čitaj mi!

Dan Svetog kralja Milutina, najvećeg zadužbinara iz loze Nemanjića

Srednjovekovni vladari iz loze Nemanjića ostavili su brojne zadužbine. Kralja Milutina, jednog od najvećih ktitora crkava i manastira, Srpska pravoslavna crkva liturgijski veliča 12. novembra.

U Studeničkom manastirskom kompleksu svojim skromnim dimenzijama zadivljuje Crkva Svetih Joakima i Ane, poznatija kao Kraljeva crkva. Zadužbina je praunuka Stefana Nemanje, kralja Milutina. Podignuta je u srpsko-vizantijskom stilu kao i glavna Bogorodičina crkva u Studenici.

"Sve što je sačuvano u Studenici reprezentuje da je srpska sredina još od vremena Stefana Nemanje bila otvorena prema najznačajnijim tokovima u tadašnje vreme u Evropi", ukazao je prof. dr Miodrag Marković, istoričar umetnosti.

Stil čiji je Studenica temelj je, kako navodi dr Tihon Rakićević, arhimandrit i teolog, Raška škola.

"Tu je živopis pravoslavni, vizantijskog stila. Ta sinteza je postala temelj za kasnije smernice kako treba raditi na tim kulturnim građevinama u 13. i 14. veku", istakao je Rakićević.

Za oslikavanje male crkve posvećene Bogorodičinim roditeljima, svetiteljima Joakimu i Ani, kralj Milutin angažovao je slikare koji su je ukrasili izuzetno vrednim živopisom.

"Milutin, koji je za oslikavanje pozvao verovatno najveće slikare epohe predvodio ih je Mihajlo Astrapa iz solunske porodice, ugledni slikar koji je radio verovatno i za vizantijske vladare", naveo je Marković.

Među četrdeset svetinja, koje je prema istorijskim podacima iz vladarsko-svetiteljske biografije, podigao ili obnovio kralj Milutin, četiri su upisane u registar kulturne baštine Uneska i deo su istorije i kulture sveta.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">