Čitaj mi!

Predstavljena knjiga "Istorija iza pripovesti" Petera Handkea

Zbirka eseja Petera Handkea "Istorija iza pripovesti" u izdanju Radio-televizije Srbije i saizdavača predstavljena je u Holu RTS-a, uz prenos na platformi RTS Planeta.

Veliki broj javnih ličnosti iz kulturnog života diskutovao je o delu Petera Handkea, o kontradiktornim stavovima dobitnika Nobelove nagrade za književnost, stavova u kojima se pisac suprotstavljao najpre razbijanju Jugoslavije, potom zvaničnoj interpretaciji njenog raspada, medijskim manipulacijama i stigmatizaciji Srba i Srbije.

"Handke ima ogroman opus, više od devedeset naslova. To je čitav literarni kontinent, čije je jedno od poluostrva Balkan, odnosno Jugoslavija, odnosno Srbija. Jugoslovenskim temama se Handke bavio ne samo u ovih osam eseja, koji se nalaze u ovoj knjizi, nego i u svom književnom delu. Godine 1986. objavio je roman ‘Ponavljanje‘, tu su pozorišni komadi ‘Vožnja čunom‘, zatim ‘Još uvek oluja‘, koja govori o slovenačkim partizanima, ili književno delo koje zapravo zatvara krug njegovog bavljenja jugoslovenskim temama,roman ‘Moravska noć‘", ističe Nebojša Grujičić, jedan od priređivača knjige "Istorija iza pripovesti".

Od početka devedesetih godina Peter Handke je napisao osam dužih esejističko-putopisnih tekstova. Kapitalno delo objavljeno u izdanju RTS-a, IK Prometej, Štampar Makarije i Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, prvi put je na jednom mestu sabralo svih osam eseja posvećenih jednom vremenu i jednoj zemlji, u jednoj knjizi kojoj je sam pisac dao naslov.

"Jugoslavija je veoma važan motiv za Handkea, to je njegov zavičaj. On sebe, kroz čitavo svoje delo, još od prvih eseja pa sve do poslednjih, na neki način, kroz jedan osoben motiv, pominje u svom delu. To je motiv sanjara, motiv stanovnika kule od slonovače. Ova knjiga počinje esejom ‘Oproštaj sanjara od Devete zemlje‘, a nastavlja se, na neki način, književnim zastupanjem da to mesto, da njegov književni zavičaj, koji on prepoznaje u Jugoslaviji, treba da nastavi da postoji", navodi prevodilac Jan Krasni.

U Handkeovom delu česti su tragovi mnogobrojnih putovanja. U Jugoslaviju se redovno vraćao, bila je povod njegovog umetničkog istraživanja, u njoj je pisao i prvi roman.

Reprezentativno delo "Istorija iza pripovesti", sada dostupno čitaocima u Srbiji, sadržajem je obeležilo i sâm život pisca. I pre Nobelove nagrade prošle godine, Handke je zbog svojih stavova koje je iznosio tokom 90-ih godina prošlog veka i početkom ovog, u nekim krugovima postao persona non grata.

O tim stavovima koji prkose "mejnstrimu" o tome za koga je pisac u stvari tražio pravdu i zašto i konačno - šta u stvari možemo pročitati u esejima Petera Handkea u Holu RTS-a govorili su priređivač knjige Nebojša Grujičić, pisac Goran Gocić, pisac i član Izdavačkog saveta RTS-a Vule Žurić i, u ime izdavača, upravnik Srpskog narodnog pozorišta Zoran Đerić.

U razgovor su se uključili i reditelj Emir Kusturica, prevodioci Žarko Radaković i Jan Krasni, odgovorni urednik RTS Izdavaštva Dragan Inđić, prof. dr Aleksandar Jerkov, istoričar Predrag Marković, Miloš Šobajić, Nebojša Bradić i dr.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">