Čitaj mi!

Anđelko Anušić, dobitnik Andrićeve nagrade: Pripovetka će da opstane pored romana

U Zadužbini Ive Andrića književniku Anđelku Anušiću svečano je uručeno priznanje koje nosi ime našeg nobelovca. Po oceni žirija njegova knjiga "Legenda o v(j)etrom vijanima" najbolja je zbirka pripovedaka u ovoj godini. Za RTS je, između ostalog, govorio o tome koliko mu ova nagrada znači.

"Svakom piscu ova nagrada je Sunce u zenitu kojim se osvetljava u celosti njegovo delo", kazao je dobitnik Andrićeve nagrade Anđelko Anušić na početku razgovora za RTS.

Žiri je kao posebnu vrednost vašeg dela istakao jezik. Kolika je njegova istinska snaga?

Izgnani Krajišnici, moji junaci, osim glave na ramenima, poneli su kao jedini prtljag svoj jezik. I sad su oni ucelinili obe varijante našeg jezika, i jekavicu i ekavicu. Na toj celini stoji stub mnogih mojih pripovedaka i na tome je, kao što znate, ucelinjena naša srpska književnost, biće našeg naroda.

Vaši književni junaci pate zbog gubitka domovine. Da li pisci mogu da nađu lek i put u drugačije odnose?

Verujem, da ne verujem zar bih pisao?! Naravno da verujem u to. Domovina nije samo roditi se, imati kuću biti tu pa ne. Domovina je nešto mnogo više.

Pripovetka je u senci romana. Kako vidite njenu budućnost?

Ja vidim da će pripovetka da opstane. Apsolutno. Čak smatram da je u našoj srpskoj književnosti u poslednje vreme objavljeno mnogo više kvalitetnih zbirki pripovedaka nego romana.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">