Čitaj mi!

Koncert "Nebeska Rusija - četiri maljčika" u znak sećanja na Vladu Divljana

U Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine 30. oktobra u 20 časova, biće izveden koncert "Nebeska Rusija - četiri maljčika", najavljeno je iz te ustanove.

Kako navode iz Kolarčeve zadužbine, ovaj projekat posvećen je sećanju na Vladu Divljana.

Na koncertu učestvuju pijanista Aleksandar Šandorov koji u klavirskom duu sa Nemanjom Nikolićem povezuje muziku omiljenog kompozitora svih učesnika projekta, Sergeja Prokofjeva, tačnije njegov Koncert za klavir i orkestar br 3, sa autorskom muzikom Vlade Divljana.

"Kroz naslov projekta kao i kroz sam koncertni program jasno se aludira na dobri duh Vlade Divljana jer se koriste nazivi pesme odnosno filma koji je nedavno snimljen o njemu (pesma Maljčiki, film Nebeska tema. Termin Rusija se u nazivu projekta koristi zbog porekla Prokofjeva čija se muzika koristi u koncertnom izvođenju)", navode iz Kolarčeve zadužbine.

Kako kažu, dobro je poznato da Šandorov svoje mesto pronalazi i u drugim muzičkim žanrovima, da je radoznao i smeo u muzičkom izrazu a da je već ostavio značajan trag kao dragoceni saradnik Vlade Divljana tokom decenija zajedničkog rada.

"Gradeći mostove ka najvećim Divljanovim hitovima koje vešto ukršta sa muzikom Prokofjeva, u aranžmanu urađenom isključivo za dva klavir- klavijature, ovaj klavirski duo pravi jedinstvenu zvučnu paletu. Ovakav muzički izraz, s jedne strane postaje zanimljiv svim ljubiteljima muzike Prokofjeva ali i umetničkog izraza Šandorova a s druge strane intrigantan onima koji su rado slušali hitove Divljana", navode u saopštenju.

Ocenjuju da povezujući skoro nemoguće kroz pronađenu zajedničku nit i ljubav prema muzici Prokofjeva, na jedinstveni način razvijaju ukus nove, buduće publike i privlače ih u koncertne prostore zadržavajući, pri tom, svoj umetnički izraz, senzibilitet i kredibilitet koji je stečen dugogodišnjom uspšenom karijerom.

Dobitnik brojnih nagrada

Pijanista i pedagog Aleksandar Šandorov, dobitnik je brojnih nagrada među kojima su nagrada iz fonda Emil Hajek, za najtalentovanijeg studenta u Milvokiju, oktobarska nagrada Grada Beograda za najbolji koncert na Bemusu 1991. nagrada Udruženja muzičkih umetnika Srbije zakoncert godine 2002, Zlatni Beočug za trajni doprinos kulturi 2003.

Šandorov je imao niz solističkih koncerata i nastupa sa simfonijskim orkestrima i kamernim ansamblima na prostoru nekadašnje Jugoslavije,u Slovačkoj, Austriji, Francuskoj, Španiji, Bugarskoj, Holandiji, Engleskoj, Kanadi i SAD.

Pored klasične muzike svira savremenu i rok muziku a njegove nastupe redovno prati velika pažnja publike i stručne kritike.

Na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, Šandorov radi kao profesor na Katedri za klavir. U njegovoj klasi diplomirali su brojni studenti, više od 50, a mnogi su osvojili nagrade FMU i međunarodne nagrade.

Karte za koncert su u prodaji od 9. oktobra, na biletarnici Kolarčeve zadužbine po ceni od 1.200 dinara.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">