Prva pandemijska premijera – Maksim Gorki za 200 gledalaca pod maskama

U Narodnom pozorištu u Beogradu nestrpljenje zbog prve pozorišne premijere u vreme pandemije kovida 19, ali i olakšanje, jer su umetnici u predstavi, njih dvadeset, testirani i svi su negativni. Predstava "Vasa Železnova i drugi", spremna je za susret s publikom.

Obavezno je da nosite maske, da držite međusobnu razdaljinu od dva metra – nova pravila za nova vremena.

Isključivanje mobilnog telefona sada je na poslednjem mestu. Nešto više od dve stotine gledalaca biće na premijeri u Beogradu.

Predstava dramaturški prepliće nekoliko dela Maksima Gorkog: "Vasu Železnovu", prizore i lica iz prve verzije drame, delove romana "Delo Artamonovih", "Foma Gordejev" i "Pesmu o sokolu". Vasa Železnova je velika uloga – samo za velike glumice. 

Prvakinja Drame, Ljiljana Blagojević, ušla je u njenu srž.

"Kako je njen predak, konkretno deda, došao kao golja u kraj gde je uspeo da se obogati i čeznuli su da se rodi unuk, rodila se Vasa. I to će upravo odrediti njen život. Da je ogromno breme stavljeno na njena leđa, da se uvek govorilo da liči na dedu, a da je po prirodi, jer je žena, platila visoku cenu", kaže Blagojevićeva.

Vasa je bogata vlasnica brodarskog preduzeća koja pokušava da sačuva ugled porodice ogrezle u poroke, alkohol i razvrat. Raspad porodice dogodio se i Maksimu Gorkom, i upravo dokumentarnost, koju nosi drama, posebno je inspirisala reditelja Zlatka Svibena.

"Gorki je te žene digao, puno više nego muškarce. Vasa Železnova je, na neki način, kako vodi ne samo porodicu, već i firmu, to je za te godine, kao što je 1910, bila novina. Možda je i danas. Ona na neki način, po svojoj strogosti, ima mušku psihologiju", kađe Blagojevićeva.

Posle večerašnje premijere, "Vasa Železnova" biće još dva puta pred publikom u septembru.