Donkin kutak u Domu legata Udruženja Adligat

Želeći da se na pravi način sačuva sećanje na ličnost, rad i delo Donke Špiček, brat nekadašnje novinarke i dugogodišnje urednice programa za decu i mlade TV Beograd, Milan D. Špiček poklonio je Udruženju Adligat njenu dokumentaciju i predmete. Njen kutak formiran je u Domu legata.

Srećni su ljudi koji na vreme otkriju šta je njihova životna svrha, još srećniji oni koji je u potpunosti ostvare, za najbolje dobro svoje i najbolje dobro sveta. Donka Špiček je jedna od njih.

Lične stvari, članske karte, knjižice, kasete sa snimljenim emisijama, nagrade, svedoče o njenom radu, idejama i ispunjenim plemenitim ciljevima.

"Više je volela decu, ali Donka je volela i ljude i volela da pomaže ljudima, ali neprimetno. Ona nije želela da se o tome priča, a ja sam želela zbog svega toga da joj zahvalim kao koleginica. Njen brat je pristao da dâ Donkinu zaostavštinu jer on kaže da Donka pripada svoj deci, ali i nama koji smo odrastali uz emisiju 'Laku noć deco'", kaže Stevanka Češljarov, novinarka RTS-a u penziji.

Ostavila je svoj pečat u televiziji, pozorištu "Boško Buha", nekadašnjem Domu pionira a danas Dečjem kulturnom centru, udahnula život "Radosti Evrope", "Dečjem beogradskom proleću".

"Velika sala Dečjeg kulturnog centra Beograd nosi naziv po Donki Špiček upravo zbog toga da se njeno ime ne zaboravi i da nas podseća na odgovornost i značaj posla kojim se bavimo", navodi Ivana Tabori Obradović, urednica programa u Dečjem kulturnom centru.

Zbog epidemiološke situacije za sada je u Dom legata pristigao samo deo Donkine ostavštine.

"Mi očekujemo da će doći još deo biblioteke, arhive još njenih ličnih stvari i kako stvari budu dolazile, tako ćemo širiti jedan njen kutak", dodaje predsednik "Adligata" Viktor Lazić.

Kada se steknu uslovi i Muzej ponovo otvori, Donkin kutak moći će da se obiđe četvrtkom, petkom i subotom.