"Oda radosti" sa distancom, novosadska opera deo svetskog spektakla

Prvi ikada zabeležen međunarodni onlajn striming koncert, više nego simboličnog naziva "DistanTogether", čiji inicijator je Opera Srpskog narodnog pozorišta, biće održan u subotu, 11. aprila, u 20.30 časova, na "Jutjub" kanalu tog teatra.

Pod upravom italijanskog dirigenta Andree Solinasa, članovi hora i orkestra Opere SNP, hora iz više gradova u Kini, "Samsun Devlet" opere i baleta iz Turske i "Benveneto" filharmonije iz Italije će, iz svojih domova, izvesti Odu radosti Ludviga Van Betovena.

Isti link istovremeno će biti emitovan u sve četiri države.

„Niko od nas nije ovako nešto doživeo ranije. U ovom trenutku tišine, verujem da ponovo otkrivamo vrednost umetnosti, od literature do slikarstva i muzike: muzeji se otvaraju digitalno, lakše su nam dostupne biblioteke, pozorišta stavljaju svoje predstave onlajn. Sada koristimo tehnologiju kako bismo doprli do svih onih koji se osećaju sami i istovremeno pružimo podršku onima koji su radili za nas," objašnjava dirigent iz Italije, maestro Andrea Solinas.

Dodaje da solidarnost među svim zemljama sveta mora biti sila koja nas pokreće da ponovo otkrijemo lepotu deljenja.

"DistanTogether mora biti naša glavna poruka, pravo značenje tog univerzalnog prijateljstva koje ujedinjuje sve izabrane za ovaj projekat, i to na 250. godišnjicu rođenja kompozitora Ludviga van Betovena", zaključuje Solinas.

Članovi okrestra Opere SNP su, da podsetimo, najpre TV spotom podrške italijanskom narodu u borbi protiv pandemije koronavirusa u kojem su, takođe iz svojih domova, odsvirali čuvenu pesmu Bela ćao, oduševili ceo svet. 

Posle toga je, povodom Svetskog dana pozorišta 27. marta, usledila humanitarna akcija podele pomoći delu najstarijim Novosađanima koja je uključivala i karte za pozorište koje će, naravno, važiti po završetku pandemije. I to je je pretvoreno u prelep TV spot sa izuzetnim odjekom u celoj Srbiji.

Pozorište na kućnu adresu 

"Inboksi su nam zatrpani. Kolege, ali i obični ljudi širom sveta, slali su nam poruke zahvalnosti i podrške. To nas je podstaklo da za Dan pozorišta odemo korak dalje i donesemo pozorište na kućnu adresu našim najstarijim sugrađanima. Mala akcija solidarnosti, mislili smo jasna samo ljudima oko nas. Ipak, prevarili smo se, i to je bila slika koja je obišla svet, posebno uz pomoć Radio-televizije Srbije", objašnjava direktor opere Srpskog narodnog pozorišta, Aleksandar Stankov.

Vrhunac ovakvog pristupa biće upravo organizovanje prvog ikada održanog međunarodnog onlajn striming koncerta, planiranog za subotu, 11. aprila, u 20.30 časova, na Jutjub kanalu Srpskog narodnog pozorišta.

broj komentara 2 pošalji komentar
(nedelja, 12. apr 2020, 12:33) - Bratislav [neregistrovani]

Fascinantno!

Nastup je fascinantan, jako me je uzbudio, obradovao i ohrabrio. Mogu da zamislim koliko je mnogo tehničkih problema trebalo savladali da bi se postigao prelep sklad. Ova muzika je bila pravi melem u ovim dugim danima izolacije. Bravo, dragi umetnici, ovo je pravi doprinos da muzika bude tako važna za buđenje Nade.

(petak, 10. apr 2020, 21:21) - ,," [neregistrovani]

Мокрањац, Корнелије Станковић...

Лепо, али да ли бисте били љубазни да изведете и неко дело Наших ствараоца?!