Čitaj mi!

Sud u Prizrenu osudio Darka Tasića na 11 godina pravosnažno zbog ratnog zločina

Posebno odeljenje Apelacionog suda u Prizrenu osudilo je Darka Tasića na 11 godina zatvora na osnovu optužnice da je tokom sukoba na Kosovu i Metohiji počinio ratni zločin u selu Mala Kruša kod Orahovca.

Darko Tasić je prethodno u prvostepenom postupku osuđen na 22 godine zatvora, ali su njegovi branioci podneli žalbu.

Odlukom Apelacionog suda prvostepena presuda je izmenjena u pogledu pravne kvalifikacije krivičnog dela i odluke o kazni, prenose prištinski mediji.

Advokati Ljubomir Pantović i Dejan Vasić, branioci Darka Tasića, još nisu dobili odluku Apelacionog suda i kažu da su o njoj obavešteni iz medija.

Najavili su da će po dobijanju presude i njenog razmatranja verovatno podneti zahtev za zaštitu zakonitosti Vrhovnom sudu i tražiti preispitavenje presude Apelacionog suda.

Ističu da za dela koja se Tasiću stavljaju na teret "nema dokaza njegove krivice".

Tasić je, prema navodima optužnice, optužen "da je u periodu od 15. do 26. marta 1999. godine, zajedno sa srpskom policijom i vojnim snagama učestvovao u pljačkanju i uništavanju imovine civilnog stanovništva, paljenju kuća, uzimanju poljoprivrednih vozila i drugih vrednih predmeta, posebno porodici Hajdari".

Optužnica, takođe, tereti Tasića za "skrnavljenje leševa, spaljivanje leševa zajedno sa drugim policijskim i paravojnim snagama i bacanje leševa u reku Drim, u mestu van sela Mala Kruša".

Odlukom Apelacionog suda optuženom Tasiću će u kaznu zatvora od 11 godina biti uračunato i vreme provedeno u pritvoru.

Darko Tasić uhapšen je i pritvoren pre tri godine.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">