Čitaj mi!

Optuženi radnici i vatrogasac za požar na Adi Huji 2017.

Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu podnelo je sudu optužni predlog protiv tri zaposlena u pogonu "Energetika" u krugu preduzeća "Fabrike hartija Beograd" na Adi Huji i jednog vatrogasca koji se terete za nestručno i neadekvatno postupanje u gašenju požara, u kom su u julu 2017. godine život izgubile dve osobe, a šest zadobilo telesne povrede.

Optužnim predlogom obuhvaćeni su šef pogona u "Energetici" D. P., kotlovođa M. B., prvi pomoćnik kotlovođe S. I. i dežurni vatrogasac M. K.

Terete se za krivično delo - teško delo protiv opšte sigurnosti, a Tužilaštvo je predložilo da im sud izrekne kazne ne manje od godinu dana zatvora.

U optužnom predlogu, koji je objavljen na sajtu tužilaštva, navodi se da su okrivljeni 19. jula 2017. godine između 6.15 i 7.02 nestručnim i neadekvatnim postupanjem u procesu gašenja požara i neblagovremenim pozivom vatrogasne jedinice izazvali opasnost za život i telo ljudi.

Požar je, kako se navodi, izbio usled samozapaljenja ugljene prašine nataložene na metalnoj kanalici sa električnim provodnicima u bunkeru za ugalj kotlarnice pogona.

U požaru su stradali pripadnici Udruženja za vanredne situacije "Beograd", VSJ Zvezdara M. R. i radnik obezbeđenja firme "Avala star d.o.o." M. J., dok su povređeni zaposleni u fabrici S. J. i vatrogasci D. Z, Z. Đ., S. S., M. Lj. i R. V.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">