Mehanizam pravosnažno odlučio – radikalima se sudi u Hagu

Žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu potvrdilo je odluku sudije Mehanizma da se članovima Srpske radikalne stranke Vjerici Radeti i Petru Jojiću za optužbe o nepoštovanju suda sudi u Hagu a ne u Srbiji, kako je ranije bilo odlučeno.

Ovom odlukom koja je saopštena iz Mehanizma, odbijena je žalba Srbije izjavljena prošlog leta na odluku koju je nakon ponovnog odlučivanja doneo 13. maja novi sudija u ovom predmetu – Liu Daćun koji je tada poništio raniju odluku da se ovaj predmet ustupi na suđenje Srbiji.

Istom odlukom, koja je sada potvrđena, naloženo je da se Jojić i Radeta uhapse i izruče Hagu.

Žalbeno veće u obrazloženju odluke konstatovalo je da sudija pojedinac nije počinio nijednu grešku u svojoj odluci.

Prva odluka iz 2018. godine, kojom je bilo odlučeno da se Jojiću i Radeti sudi u Srbiji poništena je po žalbi "prijatelja tužilaštva", koji je isticao da su ključni svedoci u ovom predmetu izjavili da neće svedočiti ukoliko suđenje bude bilo u Srbiji zbog "zabrinutosti za svoju bezbednosti i bezbednost svojih porodica".

Funkcioneri SRS Radeta i Jojić optuženi su za nepoštovanja suda, odnosno, da su navodno zastrašivali, pretili i nudili mito svedocima u slučaju protiv predsednika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja.

U pitanju su dva svedoka pod pseudonimima W1 i W2 koji su, prema tvrnjama haškog tužilaštva, bili pod pritiskom da svedoče u korist Šešelja i da su za to od Srpske radikalne stranke uzeli novac.

Srbija je prethodno u više navrata izrazila spremnost za suđenje ovog predmeta, garantujući fer i pravičnost postupka i adekvatnu zaštitu svedoka.

U junu 2018. turski sudija Ajdin Sefa Akaj odlučio da se slučaj preda Srbiji i tada je ukinuo nalog za hapšenje Jojića i Radete koji je bio na snazi od 2015. godine.

Sudiji Akaju Savet bezbednosti nije produžio mandat u Mehanizmu, a na njegovo mesto u decembru 2018. godine imenovan je sudija Li Dakin.

Tužilaštvo u Hagu protivilo se prebacivanju predmeta srpskom pravosuđu, i po njegovoj žalbi je u decembru 2018. godine odlučeno da se to pitanje ponovo razmotri.

Srbija je 2015. godine odbila da uhapsi i izruči Jojića i Radetu Haškom tribunalu pošto su srpski pravosudni organi konstatovali da nema uslova za njihovo izručenje, jer ni statut Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o radu Tribunala, kao ni srpski Zakon o saradnji sa Haškim tribunalom ne predviđaju krivično delo za koje se terete.

Nakon što je slučaj iz Haškog tribunala po njegovom zatvaranju 31. novembra 2017. prešao u Mehanizam, sudije tog suda su zaključile da je u interesu pravde i ekspeditivnosti da se ovaj slučaj prebaci državi na čijoj je teritoriji izvršeno krivično delo - a to je Srbija.

Nakon toga sudija pojedinac je zadužen za koordinaranje predmeta i konkretne odluke.

broj komentara 8 pošalji komentar
(ponedeljak, 24. feb 2020, 20:55) - anonymous Lala [neregistrovani]

Ništa drugo nego :

Sud severne alijanse je tako odlučio , samo da nas zbog nepoštovanja njihovog suda opet ne bombarduju .

(ponedeljak, 24. feb 2020, 19:43) - anonymous [neregistrovani]

Bramercova Alatka

Cista politicka poruka, jer ce ovo nastaviti da koristi Serz Bramerc u njegovim izvestajima o saradnji Srbije sa Haskim Mehanizmom. Ovo samo daje packe Srbiji, ali je mnogo vazno strateski, jer svaki poslanik koji nije dobronameran moze to da koristi pri svakoj raspravi o "dobrom ponasanju" Srbije i usporava njen napredak u zatvaranju ili otvaranju poglavlja. Povuci-potegni sa samo nastavlja, jer vecina prosto ne ikada da Srbija postane punopravni clan ove zajednice.

(ponedeljak, 24. feb 2020, 19:07) - anonymous [neregistrovani]

Е овде ће бити ефикасни...

..и показати зубе, а све албанце са КиМ ће ослободити.

(ponedeljak, 24. feb 2020, 18:28) - anonymous [neregistrovani]

Haska lakrdija

Interesantno, ovo je onaj pritisak o kojem je predsednik Srbije juce govorio, a tice se nabavke Pancira, mada nije nista strasno. Ovo treba prosto ignorisati iz razloga sto Haski tribunal vise nije ni blizu uticajan kao pre pet i vise godina, drugo svi vide i dan danas da je to najobicnija lakrdija od suda gde se po politickim linijama donose presude i suludo je prihvatati takav sud za ozbiljno. Ti "prijatelji suda" su iz Hrvatske i da taj sud zaista sudi po pravdi, oni bi jos prosle godine kada je ta prijava podnesena postupili po njoj, ali ne, cekali su priliku da je iskoriste za ucenu Srbije. Naravno, Ameri i EU ce reci nema ulaska u EU dok ne pristanete na sve sto Hag od vas trazi, iako nas u EU iovako ionako nece primiti, zbog svojih problema.

(ponedeljak, 24. feb 2020, 18:12) - anonymous [neregistrovani]

Republika Srpska...

...po pitanju Antisrpskog suda u Hagu Srbija mora reagovati .

(ponedeljak, 24. feb 2020, 17:53) - Dragan [neregistrovani]

politički

Суд политике и суд силе - не суд правде.

(ponedeljak, 24. feb 2020, 17:32) - anonymous [neregistrovani]

Mehanizam ?

Isti kao kod Asanža , politički mehanizam , isti kao u sarajevu , politički mehanizam , isti kao u Crnoj gori , sve su to isti politički mehanizmi protiv istine , ovaj svet tone u laži i prevare a svo od američkog rezima !

(ponedeljak, 24. feb 2020, 17:06) - anonymous [neregistrovani]

Ma kakva pravda

Interesi i novac, treba Srbiju diskreditovati, a usput jos koji milion zaraditi na exyu nesreci. Nego indikativno je kako lako smjenjuju sudije koje im ne odgovaraju, iako su ih oni u jednom trenutku kad su im odgovarali vjerovatno i postavili. Nesto slicno rade i u Ustavnom sudu BiH.