Čitaj mi!

Kako prodati Centar "Sava" – neprocenjiva vrednost i stotine miliona duga

Grad Beograd zakazao je 9. novembra još jednu, treću, prodaju javnim nadmetanjem Centra "Sava". Sada je početna cena 17,54 miliona evra, što je 10 miliona evra manje nego u prvom pokušaju prodaje jednog od simbola Beograda. Do sada nije bilo zainteresovanih, a od budućeg kupca se očekuje da u obnovu kongresnog centra koji zauzima gotovo tri hektara građevinskog zemljišta, uloži najmanje 50 miliona evra u roku od pet godina.

Kada bi se Centar "Sava" prodavao prema svom si-viju, vrednost bi bila neprocenjiva. Prema tržišnim kriterijumima vrednost je upitna pa grad Beograd uporno, za sada bezuspešno, traži kupca.

Iako ima samo 80 zaposlenih, spisak dugova Centra dugačak je koliko i hodnici u zdanju.

"Najviši su prema Poreskoj upravi, negde oko 600 i nešto miliona osnovice i 300 miliona na ime kamate. Takođe, dug prema toplanama oko 102 miliona. Imamo gradsku čistoću oko 12 miliona, stari dug za struju kamata na kamatu oko 13 miliona, ali grad nam plaća", navodi Đorđe Mazinjanin, v. d. direktora Centra "Sava".

Gradski zavod za veštačenje poslednji put procenio je vrednost Centra pre 11 meseci, i to prema troškovnoj metodi. U zavodu kažu da komparativna metoda procene nije mogla da se primeni jer taj objekat nije bilo moguće uporediti sa sličnim.

"U tom trenutku Centar ‘Sava’ vredeo je 75 miliona evra. U tom trenutku, što ne znači da bi sada ta procena bila ta, jer su se u međuvremenu desila i pomeranja na tržištu i u poslovanju i zbog korone, i sigurno da su prihodi manji a da se rashodi nisu smanjili sigurno", napominje Vlado Sekulić iz gradskog Zavoda za veštačenje.

Gde je kupac i ima li ga uopšte? 

Ali rasprave o vrednosti i ceni Centra "Sava" nisu se smanjile. Mnogi su kao kupca videli kompaniju "Delta", koja je u blizini podigla hotel.

Ali kupca do sada nije bilo, a da li će ga biti 9. novembra zavisi od spremnosti kupca, tržišta ili nečeg trećeg.

"Imajući u vidu da preko 60.000 metara korisnog prostora, preko 400 garažnih mesta i preko tri hektara zemljišta koje se nalazi na građevinskoj parceli, to je izuzetno povoljna kupovina. Međutim, treba uzeti u obzir i drugu stranu, treba videti bilanse Sava Centra za koje imamo u vidu da su neuspešni. Naravno, niko ko investira u nekretnine ne želi da kupi gubitaša", smatra konsultant za nekretnine Dragan Miletić.

Dobra stvar je, kaže, što je Centar "Sava" u procesu dobijanja statusa kulturnog dobra, tako da se može očekivati da će budući vlasnik investirati u istu namenu. 

Istorijat Centra "Sava" 

Centar "Sava" izgrađen je na inicijativu Josipa Broza Tita. Prva faza sagrađena je rekordnom brzinom za skup Konferencije za evropsku bezbednost i saradnju 1977. godine.

Od tada je objekat arhitekte Stojana Maksimovića vezao sudbinu za veliku Jugoslaviju, a Beograd u više navrata postavio u centar sveta.

Od samita KEBS-a, nesvrstanih, kongresa Evropske banke za obnovu i razvoj, pa do spektakla i gostovanja velikana.

Bobi Fišer je baš tu reprizno odigrao šahovski meš sa Borisom Spaskim 1992. godine, u jeku sankcija Srbiji i Crnoj Gori. To je bio inat vlastima SAD čiji je Fišer bio državljanin i koji je platio gubitkom državljanstva.

Centar "Sava" će ostati simbol grada koji voli da se inati, pa će njegovih čak 110.000 sijalica verovatno i dalje sijati.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">