Mihajlović: Most kod Sremske Rače biće izgrađen za dve i po godine

Most preko Save kod Sremske Rače, u okviru izgradnje auto-puta Beograd–Sarajevo, biće izgrađen za dve i po godine, najavila je potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović koja je sa kolegama iz Bosne i Hercegovine i Republike Srpske obišla gradilište.

Zorana Mihajlović je istakla da Srbija ulaže ukupno 13 milijardi evra u regionalne projekte. 

"Srbija danas sa svim svojim projektima učestvuje sa 13 milijardi evra u regionalnom povezivanju sa BiH, Mađarskom, Rumunijom, Severnom Makedonijom i Crnom Gorom. To su sve projekti na kojima radimo, bilo da je u pitanju izgradnja auto-puta, brze pruge ili da je u pitanju samo rekontrukcija određenih puteva", rekla je Mihajlovićeva tokom obilaska gradilišta mosta preko Save u okviru izgradnje deonice auto-puta od Sremske Rače do Kuzmina.

Dodala je da je Srbija svesna da ako se kao region ne budemo povezali da ne možemo pričati o boljem životu niti o konkurentnosti naših ekonomija, ali ni o tome da ljudi ostanu da žive na tom području

Mihajlovićeva je most obišla zajedno sa ministrom saobraćaja i veza Republike Srpske Đorđem Popovićem, ministrom komunikacija i prometa BiH Vojinom Mitrovićem i ambasadorom Turske u Srbiji Tanžu Bilgičem, kao i potpredsednikom kompanije Tašjapi Emre Tokmakom.

"Ovaj most i ovaj auto-put od Kuzmina preko Rače i Bjeljine, on u principu povezuje Srbiju, povezuje Srem, povezuje Semberiju, ali povezuje Semberiju, Republiku Srpsku i Bosnu i Herceovinu", naveo je Vojin Mitrović, ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine.

"Koliko je značajan projekat za samu Republiku Srpsku govori podatak da smo mi sa svoje strane već završili proces ekspropijacije i već imamo određene planske dokumente", naglasio je Đorđe Popović, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske.

Ukupna dužina mosta je 1.310 metara. Sastoji od prilaznih betonskih konstrukcija na levoj i desnoj obali Save, dužine 530 metara i 450 metara i čelične konstrukcije nad rekom dužine 330 metara.

Građevinska inženjerka kompanije "Tašjapi" Vesna Koprivica kaže da most ima 25 stubova, 13 na srpskoj strani i 10 na bosanskoj i dva stuba su u reci. 

Dve milijarde evra za auto-put Beograd–Sarajevo 

Izgradnja auto-puta Beograd–Sarajevo je jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u celom regionu, a ukupna procenjena vrednost te investicije je oko dve milijarde evra.

Srbija je prošle godine krenula u izgradnju prve deonice, od Sremske Rače do Kuzmina, u dužini od 18 kilometara, a vrednost investicije je 220 miliona evra.

Trenutno se radi projektna dokumentacija za drugu deonicu, Požega-Kotroman, u dužini od oko 60 kilometara, a vrednost tog dela auto-puta je oko 830 miliona evra.

Takođe, Srbija će učestvovati i u izgradnji deonice Rača-Bijeljina na teritoriji Republike Srpske, u dužini od 17 kilometara , a procenjena vrednost radova je oko 136 miliona evra, ne računajući eksproprijaciju i druge troškove.

Auto-put Beograd-Sarajevo će biti prvi auto-put između Srbije i neke od zemalja u regionu gde ćemo imati zajedničke granične prelaze – u Sremskoj Rači na teritoriji Srbije, a u Kotromanu na teritoriji BiH.

Jedan takav prelaz biće uskoro i na mostu Ljubovija-Bratunac, u Bratuncu, gde je prošle nedelje potpisan Sporazum o zajedničkom održavanju 11 mostova između Srbije i BIH na Drini, Savi i Uvcu.

Srbija je za održavanje šest mostova na Drini namenila oko 15 miliona evra za tri godine, 2021-2023. 

Takođe, već je izgrađen most Bratoljub, a biće izgrađen i novi aerodrom u Trebinju vredan 55 miliona evra, gde se prvi letovi očekuju od 2022.

U planu je i izgradnja brze saobraćajnice Slepčević-Granični prelaz Badovinci, u dužini od 15 kilometara, a vrednost tog projekta je 75 miliona evra.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">