Antić: Proizvodnja u Boru prema planiranoj dinamici

Proizvodnja bakra i svih pratećih ruda odvija se prema planiranoj dinamici i u ovim procesima nema većih smetnji, ocenjeno je na sastanku ministra rudarstva i energetike Aleksandra Antića sa Džienom Siminom, generalnim direktorom "Ziđin" Bor i Fu Feilonom, direktorom kompanije "Rakita Exploration" koja razvija projekat "Čukaru Peki" kod Bora.

"Važno nam je da se proizvodnja u rudnicima u Boru i u narednom periodu nastavi prema dogovorenoj dinamici, a za to su, pre svega, neophodni uslovi potpune zaštite svih radnika tokom trajanja epidemije. Ove kompanije preduzele su sve mere prevencije, i zbog toga nema bojazni da će se održati kontinuitet proizvodnje", poručuju iz Ministarstva rudarstva i energetike.

Kineski partneri preneli su sva iskustva o preduzimanju ovih mera iz njihovih rudnika širom sveta, te da je ovo još jedna okolnost koja će pomoći lakšem prevazilaženju epidemije.

Ministar Antić podsetio je da je za Srbiju rudarski sektor od velikog značaja, imajući u vidu udeo te privredne grane u ukupnom rastu BDP-a.

"Ekonomske mere koje je predstavio predsednik Aleksandar Vučić, tek će pokazati svoju pravu snagu, a od kineskih partnera očekujemo da će novim investicijama pružiti neophodnu podršku privredi Srbije, nakon epidemije", navodi se u saopštenju Minstarstva.

"Ziđin" je za 2020. i 2021. godinu opredelio 800 miliona dolara za podizanje proizvodnih kapaciteta kroz rekonstrukciju postojećih i otvaranje novih rudnika, povećanje kapaciteta topionice, ali i ulaganje sredstava za zaštitu životne sredine, čiji efekti se već sada vide.

Kompanije "Ziđin" i "Rakita Exploration", zajedno su donirale 571.000 dolara u okviru pomoći kineskih kompanija Srbiji, za nabavku opreme za laboratoriju u Nišu, koja će se koristiti za testiranje na koronavirus.