Koliko je potrebno za pristojan život

Kako se živi u Beogradu, a kako u drugim gradovima na severu, jugu i u centralnoj Srbiji? Možda je potrošačka korpa za sve ista ali troškovi nisu.

Da je statistika jedno, a stvaran život ipak nešto drugo pokazuju podaci Statističkog zavoda, prema kojima je u potrošačkoj korpi, za tročlanu porodicu između ostalog mesečno dovoljno tek 900 grama mortadele, 200 grama viršli, šest jetrenih pašteta, samo 13 litara mleka i 200 grama čokolade.

Tih 66 kilograma, koliko ukupno teže proizvodi iz ove statističke korpe, skoro da je lakše odjednom poneti iz radnje nego obezbediti 37.084 dinara.

Stanovnici Svrljiga, Gadžinog Hana, Vlasotinca ili Varvarina nemaju dovoljna prosečna primanja ni za ovaj minimum.

"Naša porodica živi od 22.000 dinara koliko iznosi mesečna penzija. Pored toga čuvam i stariju ženu za još 10.000 i raspoređujem taj novac kako znam", navodi jedna Prokupčanka.

Građanka Kragujevca navodi da se ima tek za osnovne potrebe – hranu.

U velikim gradovima prosečna primanja su veća nego u manjim mestima u Srbiji. Na primer, stanovnici beogradskog Vračara imaju dva i po puta veće prosečne plate od žitelja Novog Pazara, Krupnja ili Bača i Srbobrana. Ali statistika pokazuje da su komunalije i stanarina znatno veće u glavnom gradu.

"Ima različitih plata, od nekih može da se živi, a od nekih ne može ni da se preživi", navodi građanin Prokuplja.

Ne treba zaboraviti da je čovek i socijalno biće i da ima potrebe da ode u pozorište, plati deci trening, strane jezike ili da kupi novu odeću ili belu tehniku, a 1.630 dinara to ne podmiruje.

"Potrošačka korpa je prilično restriktivna i to u delovima koji nisu nužni – kultura, obrazovanje, sport, dok su hrana, stanarina, struja, grejanje i prevoz bitne stavke u svakoj potrašačkoj korpi", navodi Mladen Radović iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Potrošačka korpa se više od deset godina obračunava za tročlanu porodicu i ne daje dovoljno jasnu sliku koliko zaista treba novca i sa koliko porodica tačno raspolaže.

broj komentara 8 pošalji komentar
(sreda, 30. sep 2020, 15:07) - Acko [neregistrovani]

Živiot na margini

Pristojan život nije samo novac i dobra plata nego još 100 drugih stvari.

(sreda, 25. sep 2019, 15:09) - anonymous [neregistrovani]

Pristojnost

Pristojan život kao normalna pojava može postojati samo u pristojnoj državi

(sreda, 25. sep 2019, 14:10) - anonymous [neregistrovani]

Prestanite bre da se trujete sebe i okolinu!!?

Ali je bitno da se uvek ima za cigarete!!!

(sreda, 25. sep 2019, 12:25) - anonymous [neregistrovani]

lepo je ziveti

mi jos uvek nismo ni svesni koliko nam je u sutini dobro I lepo i da smo svakog dana sve srecniji jer smo preziveli prethodni

(sreda, 25. sep 2019, 11:18) - anonymous [neregistrovani]

Dolazim cesto u Srbiju

Cene su,kad pogledam prodavnice, prosecno 10% jeftinije nego na zapadu. Mislim na hranu. Sta je to prema plati od 2500 ili 350 evra ? A jos crnje je kad vam neko obecava 500 evra !!!!

(sreda, 25. sep 2019, 11:17) - 000 [neregistrovani]

Troclana porodica

Prvo sto mi je zaparalo usi jeste da se ovde prica o potrosackoj korpi za troclanu porodicu a ne cetvoroclanu kao sto je oduvek bilo. Pored svega nas jos i obaveste da se navodno to vec 10 godina racuna za troclanu porodicu.
Smanjili su nam cokolade sa 100 na 80gr, jogurt u casi sa 200 na 180, ono sto je bilo u litrima sad se obracunava po kg i obrnuto, tako su nam i porodicu smanjili sa cetvoroclane na troclanu.

(sreda, 25. sep 2019, 10:46) - anonymous [neregistrovani]

Pristojan zivot

Mislim da se o pristojnom zivotu ne moze pricati, ako ukupna primanja iznose manje od 200'000 din mesecno za troclanu/cetvoroclanu porodicu. Objektivno gledano, cene u Srbiji su kao na zapadu.

(sreda, 25. sep 2019, 10:03) - Srbijanac [neregistrovani]

Nije nego

U Beogradu se najbolje zivi.Zasto?Ubedljivo je najlakse naci posao, i ubedljivo najvece plate.Cene komunalija, grejanja, prevoza su znatno nize u Beogradu nego bilo gde u Srbiji.A zasto: zato sto se tu cuva socijalni mir.Nikoga nije briga ako neko strajkuje i blokira ulicu u Prokuplju, Beloj Palanci ili u Blacu, ali zato ako se blokira bilo koja ulica u Beogradu, odmah se reaguje.Dok god bude tako ljudi ce hrliti u Beograd.Za koju godinu Beograd ce imati 3000000 stanovnika, dok ce cela Srbija imati jedva milion.Zivi bili pa videli.