Gužva za penzionisanje

Svakodnevno u PIO fond stižu hiljade zahteva za penzionisanje. Od iduće godine u penziju sa 65, odnosno 60 godina. Svi koji mogu, koriste poslednje dane ove godine da odu u penziju. Poslednji rok za podnošenje zahteva za penzionisanje je 31. decembar.

Budući penzioneri koji nisu te sreće da do kraja ovog meseca ispune uslov za starosnu penziju, od 1. janura će na takvo penzionisanje čekati šest meseci duže.

Iz PIO fonda upozoravaju da svi oni koji ispunjavaju uslov da u penziju odu pola godine ranije, radni odnos treba da raskinu najkasnije 30. decembra, dok zahtev za penzionisanje mogu predati i poslednjeg dana ove godine.

Ružica Petrović je imala sreće, rođena je u aprilu, tako da već ima 59 i po godina i može da ode u starosnu penziju. Ipak, u dokumentaciji koju predaje je i 35 godina staža, tako da bi u penziju mogla i po tom osnovu. Kaže da jedva čeka da započne penzinerski život.

Već četvrtu godinu za redom granica za odlazak u starosnu penziju pomera se za po šest meseci. Po važećem zakonu, ovo je poslednje pomeranje, jer je ta granica dostigla propisanih 60 godina za žene i 65 godina za muškarce.

U novom zakonskom predlogu, ta granica je preuzeta kao konačno rešenje, bez daljeg pomeranja. Predviđeno je da se pomera samo donja starosna granica sa sadašnje 53 godine za po četiri meseca godišnje. Cilj je da u dogledno vreme nemamo penzionere mlađe od 58 godina. Priliku da po povoljnijim uslovima ode u penziju, ko može, ne propušta.

„Enormno veliki broj zahteva stiže svakog dana, čak je jednog dana stiglo oko 1000 za ostvarivanje nekog prava iz penzijsko invalidskog osiguranja", kaže Vesna Stojanović, iz filijale Beograd PIO fonda.

Prema predloženom zakonu koji bi trebalo da stupi na snagu 1. januara, i oni koji imaju beneficirani staž kasnije će odlaziti u penziju. U pedesetoj godini to će moći rudari, baletani i još nekoliko profesija, dok se za ostale ta granica postepeno pomera na 55 godina.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 29. dec 2010, 09:09) - Чича од Шумадије [neregistrovani]

Добро припазите

Будући пензионери, будите пажљиви шта подносите и посебно шта потписујете... конкретно, НЕ ПРИХВАТАЈТЕ НАГОВОРЕ СЛУЖБЕНИКА ДА ВАМ СЕ КРОЗ ОДБИЈАЊЕ ТРЕЋИНЕ ПЕНЗИЈЕ, надомести неки део неуплаћених доприноса... боље позајмите новац а касније путем кредита вратите... ево зашто, упао сам у замку и треба да вратим пола милиона динара кроз одбијање тећине пензије скоро 8 година, за то време кредитно неспособан, практично гадно кажњен. Касније чујем да оваквих случајева има доста.