Čitaj mi!

Građani se opraštaju od patrijarha Irineja koji će biti sahranjen u kripti Hrama Svetog Save

Vernici i poštovaoci odaju počast preminulom srpskom patrijarhu Irineju širom zemlje. U Srbiji je juče proglašena trodnevna žalost. Telo patrijarha je iz Saborne crkve preneto u Hram Svetog Save, gde će se sutra biti sahranjen. Građani su pozvani da se prilikom odavanja pošte preminulom poglavaru SPC pridržavaju epidemijskih mera.

Građani čekaju u redu ispred Hrama Svetog Save

Građani ispred Hrama Svetog Save čekaju u redu da uđu kako bi odali poštu patrijarhu Irineju, javlja izveštač RTS-a.

Sveštenici nad odrom patrijarha čitaju jevanđelja, i tako će biti cele noći, sve do jutra, kada je planirana sveta zaupokojena liturgija i sahrana. 

Pre podne u Sabornoj crkvi se, uprkos apelima SPC i zvaničnika, nisu se poštovale protivepidemijske mere. Kada je reč o tome, tokom popodneva je situacija bila bolja.

Građani su u manjim grupama ulazili u Hram Svetog Save i ugavnom su nosili maske. Oni koji nisu imali maske, dobijali su ih na ulazu.

Izveštaji Dragane Biberović i Nikoline Rakić

Mitropolit Porfirije: Pridržavajte se mera i saveta struke

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije apelovao je na sve vernike, koji će dolaziti u Hram Svetog Save da se oproste od patrijarha Irineja, kao i sutra, na njegovu sahranu, da se zbog pandemije koronavirusa pridržavaju svih epidemijskih mera i saveta struke.

Mitropolit Porfirije je za Tanjug rekao da se telo patrijarha Irineja već nalazi u Hramu, koji će, kako kaže, biti otvoren sve do 9 časova u nedelju ujutru, kako bi vernici mogli da dođu i odaju počast i uzmu poslednji blagoslov na zemlji od njegove svetosti.

Mitropolit je istovremeno apelovao, odnosno to preneo kao zahtev, da svi dođu sa maskama, a ako je neko ne bude imao, dobiće je od obezbeđenja koje je zaduženo za organizovani doček naroda.

Mali pomen u Hramu Svetog Save

U toku je mali pomen u Hramu Svetog Save za pokoj duše patrijarha Irineja.

U nastavku će beogradski sveštenici nad odrom čitati Sveto jevanđelje sve do zaupokojene liturgije sutra u 9.00.

Liturgija služena i u Nišu

Liturgija za upokojenje i opelo služena je i u Nišu u Sabornom hramu. Liturgiju je služio episkop Arsenije.

Pokojni patrijarh Irinej više od tri decenije služio je u niškoj Eparhiji i, uz njegovo zalaganje, obnovljene su brojne crkve.

Na svakih sat vremena će se, sve do sahrane patrijarha, čuti zvona sa svih crkava i hramova u niškoj eparhiji.

Građani na KiM se opraštaju od patrijarha

Paljenjem sveća, molitvama, služenjem pomena, građani i sveštenstvo na Kosovu i Metohiji opraštaju se od patrijarha Irineja.

Zastave su na pola koplja i u toku je trodnevna žalost u srpskim sredinama na KiM.

Patrijarh Irinej je više od 20 godina proveo na Kosovu i Metohiji, gde je, između ostalog, bio i rektor Prizrenske bogoslovije.

U aprilu prošle godine patrijarh je poslednji put bio na Kosovu i Metohiji.

Posmrtni ostaci patrijarha u Hramu Svetog Save

Kovčeg sa telom patrijarha Irineja prenet je u Hram Svetog Save, gde će sutra biti sahranjen.

Špalir pripadnika VS dočekao je kovčeg, a unutra sveštenstvo Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke.

Kovčeg će biti prekriven mantijom, malim omoforom i mitrom (bez žezla). 

Ispraćaj kovčega sa telom patrijarha Irineja ka Hramu Svetog Save

Posle završetka liturgije i pomena u Sabornoj crkvi, povorka i kovčeg sa telom patrijarha Irineja krenuli su ka Hramu Svetom Save.

Pripadnici Vojske Srbije će napraviti špalir ispred Hrama, a unutar Hrama beogradski sveštenici. 

Počela Sveta liturgija u Sabornoj crkvi

U Sabornoj crkvi u Beogradu počela je Sveta liturgija povodom Aranđelovdana, slave Crkve, nakon čega će biti održan pomen patrijarhu Irineju.

Prenos možete pratiti na Prvom programu RTS-a i RTS Planeti

Posmrtni ostaci patrijarha preneti u Sabornu crkvu

Garda Vojske Srbije prenela je telo preminulog patrijarha Irineja u Sabornu crkvu, gde će biti izloženo za vreme liturgije povodom slave crkve, Aranđelovdana.

Špalir Garde ispred Patrijaršije, telo uneto u zgradu

Zemni ostaci patrijarha Irineja dopremljeni su do zgrade Patrijaršije, javlja reporter RTS-a.

Pripadnici Garde Vojske Srbije preneli su kovčeg sa telom patrijarha u Patrijaršiju, odakle će biti prebačen u Sabornu crkvu.

Telo patrijarha jutros uneto nakratko u zgradu Patrijaršije, odakle je preneto u Sabornu crkvu i izloženo za vreme liturgije povodom slave crkve, Aranđelovdana.

Potom je održan pomen, a zatim je telo preneto u Hram Svetog Save.

Kolonu je ispred Hrama Svetog Save dočekala vojska, a u hramu i sveštenstvo. Pomen je zakazan za 12.30, a nakon toga celog dana i noći sveštenici će čitati jevanđelja nad odrom.

Sveti arhijerejski sinod obavestio je sveštenstvo, monaštvo i verni narod da će se tokom molitvenog ispraćaja blaženopočivšeg patrijarha srpskog Irineja, u Sabornom hramu Svetog arhangela Mihaila i u Spomen-hramu Svetog Save na Vračaru, SPC striktno pridržavati mera koje su zbog teške epidemijske situacije u našoj zemlji propisali nadležni državni organi.

Iz tog razloga, obezbeđen je direktan prenos na Prvom programu Radio-televizije Srbije, a Sveti sinod poziva sveštenstvo i naše vernike da umnože svoje lične molitve za pokoj duše patrijarha.

Sveta zaupokojena liturgija zakazana je za nedelju. Prema preporukama Kriznog štaba, neće biti moguće celivanje tela patrijarha.

Narod će moći da uđe u hram na centralni ulaz, da priđe na nekoliko metara, pokloni se i izađe napolje. Vernici su pozvani da poštuju epidemijske mere i da nose maske, da se ne zadržavaju i ne prave gužve.

Patrijarh Irinej preminuo je juče ujutru u VMC Karaburma, gde je hospitalizovan zbog pogoršanja zdravstvenog stanja usled zaraze koronavirusom.  

Povodom njegove smrti stigli su brojni izrazi saučešća i reagovanja iz zemlje i sveta.

U saopštenju SPC je navedeno da će on biti sahranjen u nedelju u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru.

Do izbora 46. poglavara Srpske pravoslavne crkve, naslednika preminulog patrijarha Irineja, njegove dužnosti obavlja Sinod, kojem će predsedavati mitropolit dabrobosanski Hrizostom. Izbor patrijarha se sprovodi najkasnije za tri meseca od dana kada je presto patrijarha upražnjen.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">