"Ježeva kućica" postala hit predavanje na platformi Moja škola

U moru loših vesti koje su pratile pandemiju koronavirusa tokom nedelja izolovanosti i zabrane kretanja, izdvojila se jedna svetla tačka – povratak slavnog lovca Ježurka Ježića i velikog Lisca dečje priče Branka Ćopića.

Koliko je važna književnost za decu najbolje se pokazalo u satima i danima zatvorenosti. Za slučaj da niste imali vremna da čitate svojoj deci, jedan od najposećenijih sadržaja na podsajtu "Moja škola" bile su priče i pesme za decu u interpretaciji nastavnika i glumaca.

A, kako bi to rekli klinci, "Ježeva kućica" Branka Ćopića je "kidala". U nastavcima.

Branko Ćopić i njegova "Ježeva kućica" tako su postali tužna priča sa srećnim krajem jer su u vetrometini raspada bivše Jugoslavije iz školskih programa nestali mnogi pisci, pesme i priče za decu. U jednom trenutku tako je ispala i "Ježeva kućica".

A onda se u tišinim, 70 godina od prvog objavljivanja, priča ponovo vratila u program za prvi razred. I to ne samo u Srbiji već i u Hrvatskoj.

Kada sam pre godinu dana pitala jednog učitelja da mi kaže ima li "Ježeve kućice" u školskom programu nije znao, jer je u tom trenutku vodio treći razred.

Ipak, "Ježeva kućica" je preživela pre svega zahvaljujući deci i mudrim vaspitačima u dečjim vrtićima.

Deca nam pružaju veliku sreću i zadovoljstvo. Volimo da se ponosimo njima, ali, verujte, nema ponosnijeg roditelja od onog koji sluša svoje dete, koje još ne zna da čita i piše, kako izgovara "pred njim dan hoda, širi se strava, njegovim tragom putuje slava."

Jer "Ježeva kućica" je bitna, i ne samo ona.

Sve one knjige za decu koje smo kupovali a najčešće ih nismo pročitali: "Brežuljak Voteršip", "Mali princ", "Hajduci", "Moj deka je bio trešnja", "Dobro drvo"... sve do "Harija Potera" i "Gospodara prstenova".

Uče nas da će junaci, ma koliko mali i slabi bili, stati na vetrometinu da brane svoj dom. Dobro drvo je uvek tu za nas, i ne traži ništa zauzvrat. Na njega kao i na dedu možemo se osloniti iako je sklono padu i nestajanju, a svi hajduci i prinčevi i dalje su samo deca koja ne odustaju od svojih snova.

Pa nemojte ni vi, čitajte i kada oluja prođe, deci i sebi: "Po šumi, danas, bez staze, puta Ježurka Ježić lovi i luta. Veštak i majstor u poslu svom radi i čuva rođeni dom."