Osećate se umorno ovih dana? To je zbog jednog od ovih razloga

Da li se i vi osećate umorno ovih dana? Da li je krivo vreme, ili su hormoni odigrali svoje? Do hormonske neravnoteže najčešće dolazi zbog stresa, ubrzanog života i čim jedan hormon zakaže, nastaju problemi.

Gostujući u Jutarnjem programu, endokrinolog Đura Macut kaže da je hronični zamor proizvod stresa, ali da može da bude i ozbiljno oboljenje. 

Ukazuje da je hronični zamor sindrom koji može da nastupi zbog nedostatka ili slabosti adrenalne osovine, odnosno funkcije nadbubrežene žlezde.

"Međutim, kada uradimo endokrinološke testove u dobrom delu slučajeva ostaje nerešen problem. To je prelazni period života, to su prelasci iz jednog perioda godine u drugi ili hronična zamorenost poslom, zatim nespavanje noću, izmenjeni ritmovi tokom dana i onda nadbubreg loše reaguje i dolazi do ispoljavanja hroničnog zamora koji u novom ishodu može da bude i početak depresivnog stanja", objasnio je doktor Macut.

Ističe i da neka vrsta depresivnosti može da simulira stanje hroničnog zamora, počev od hormona nabubrežne žlezde preko regulacije toga svega, do ozbiljnih stanja u reumatologiji sa stanjima tkiva, pa do psihijatrijskih stanja.

Veoma je važno da se takve osobe jave lekaru, jer zamor nije zanemarljivo stanje i može da prouzrokuje dosta problema. 

"Mi prvo moramo da razgovramo sa pacijentom, da pokušamo da vidimo o čemu se radi, da mu izmerimo pritisak i neke ključne hormone, kao što je na primer kortizol - glavni hormon koji utiče na hronični zamor", rekao je doktor Macuta.

Najnovija istraživanja pokazuju da visok nivo kortizola, hormona stresa, može da bude "okidač" za gojaznost i srčane bolesti.  

Međutim, ukoliko je sve u redu sa hormonima, ne paničite, možda je u pitanju samo prolećni umor, jedan od prvih znakova da je i organizmu potrebno vreme da se prilagodi posle duge zime.

Prolećni umor nestaje posle nekoliko nedelja, ne zahteva lečenje, ali se savetuju zdrava ishrana, dovoljno tečnosti, fizička aktivnost, redovan san...