Vulin: Situacija u migrantskim kampovima u Šidu mirna

Ministar odbrane Aleksandar Vulin kaže da je situacija u migrantskim kampovima u Šidu mirna i nije bilo nikavih značajnijih dešavanja za Vojsku Srbije koja obezbeđuje tri kampa u tom delu Srbije.

Aleksandar Vulin je u intervjuu za Prvi program Radio Beograda rekao da Vojska Srbije radi svoj posao kako bi se poštovali red i zakon. U grad izlaze samo oni migranti koji imaju posebnu dozvolu Komesarijata za izbeglice.

"Prisustvo Vojske treba da obezbedi red i sigurnost za građane opštine Šid. Zahvaljujući radu pripadnika tog ministarstva tokom vanrednog stanja nijedan migrant nije bio zaražen koronavirusom u Srbiji. Sačuvano je i njihovo zdravlje i zdravlje našeg lokalnog stanovništva u tim sredinama", naveo je Vulin.

Ministar Vulin je naglasio da je vojska tokom vanrednog stanja obezbeđivala 20 migrantskih kampova, sve granične prelaze u saradnji sa pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova, a bili su, takođe, zaduženi za sigurnost svih ustanova zdravstva i socijalne zaštite u našoj zemlji.

Vojska je u tom periodu radila i na postavljanju privremenih i novih bolnica za pacijente zaražene kovidom 19.

"Uz sva ta zaduženja nisu ni u jednom trenutku zapostavili svoja redovna zaduženja iz oblasti bezbednosti zemlje", kazao je ministar odbrane.

"Tokom vanrednog stanja povećano interesovanje za službu u vojsci" 

Vulin je naveo da se tokom vanrednog stanja povećalo interesovanje naših građana za službu u Vojsci Srbije. Dodao je da su skoro svi vojnici na dobrovoljnom služenju vojnog roka izrazili želju da ostanu u vojnoj službi.

"To su mladi ljudi od 19 godina koji su sve vreme pomagali našim zaraženim građanima, a takođe su radili na pripremi objekata u kojima je bio organizovan njihov smeštaj", naglasio je Aleksandar Vulin.

Posle vanrednog stanja, vojska se, prema rečima ministra, vratila u kasarne, na poligone i u objekte Vojne akademije i Vojne gimnazije.

"To su sve aktivnosti koje pripadnici tog ministarstva redovno rade. Što je vojska obučenija, organizovanija i jača, to će država biti mirnija i sigurnija", istakao je ministar Vulin.