Vršački vinogradi podižu novih 50 hektara grožđa

Otkako su 2017. godine privatizovani, Vršačkim vinogradima novi vlasnik vraća stari sjaj. U toku je sadnja novih sorti grožđa na 50 hektara, a prethodnih godina već je podignuto 75 hektara vinograda.

Pre tri godine novi vlasnik Vršačkih vinograda obećao je da će vinogradima upravljati domaćinski i vratiti im stari sjaj. Ubrzo je počelo ulaganje u sve delove proizvodnje i zanavljanje zasada.

Posle decenija zapuštenosti, novih 75 hektara vinograda podignuto je 2018.

"Ove godine u eri svih ovih nedaća koje su nas zadesile, ponovo jedna velika investicija, podizanje odnosno sadnja novih 50 hektara vinograda što je evo veliko zadovoljstvo videti. Ako se nastavi ovim tempom, a ja se nadam da hoće, biće ovo jedno vinogorje na ponos", kaže Petra Milanović Krajovan, izvršni direktor Vršačkih vinograda. 

Trenutno je u rodu 650 hektara. Stari i nerentabilni vinogradi će se krčiti, pojedine parcele rekonstruisati i počeće podizanje novih zasada. 

Cilj novog vlasnika je usklađivanje sa potrebama tržišta i zaokret sa kvantiteta ka kvalitetu.

Aleksandar Ivkov, izvršni direktor Podrumarstva kaže da je vinarija opremljena prema svim standardima enologije tako da postoje uslovi za proizvodnju visokokvalitetnog vina.

Imajući u vidu viševekovnu tradiciju vinogradarstva u tom kraju, plan novog vlasnika je da se Vršac i Vršački vinogradi vrate na mesto koje im pripada na vinskoj mapi Srbije ali i Evrope.