Šta će mi more kad imam Zavojsko jezero

Stara planina je park prirode sa najbogatijom florom i faunom u Srbiji. Sa pirotske strane Stare planine nema turističkih objekata. Tu dolaze oni koji žele potpuni sklad sa prirodom. Biser Stare planine je Zavojsko jezero.

Kroz srednji Visok, prostire se 17 kilometara dugačko Zavojsko jezero. Nastalo je 1963. godine usled spuštanja brda, koja su napravila prirodnu branu reci Visočici.

Već decenijama, ovo jezero privlači sve one koji vole da uživaju u staroplaninskom skladu, jer priroda je ovde bila veoma izdašna.

"Ne mogu na more da idem, šta će mi more. Ovde je lepota, vazduh. Naspavamo se ovde", kaže Verica Marković.

Zoran Marković kaže da je bio u Grčkoj, na Jadranu, ali da je na Zavojskom jezeru mnogo bolje i lepše.

"Lepota, mir, tišina. Ribolov, otkako imam splav mi je sporedna stvar", kaže Nebojša Kostić.

Zavojsko jezero zovu i ribolovačkim rajem. U toku je mrest deverike, a prizor u jezeru je veličanstven.

U jezeru 28 vrsta riba 

Dejan Đorđev, referent za ribarstvo JP "Srbijašume", kaže da je u prvim istraživanjima registrovano 28 vrsta riba. Najzastupljenije su deverika, sitna bela riba, bodorka, belvica, ali ima i šarana, krupnih primeraka amura, tolstolobika, štuke, klena, kao i potočne pastrmke.

"Potočna pastrmka i klen su ovde autohtone vrste riba, dok su sve ostale unešene poribljavanjem", kaže Đorđev.

Smeštaj se može naći samo u seoskim kućama. Zakup kuće za četvoročlanu porodicu je između dve i tri hiljade dinara dnevno.

Okolina Zavojskog jezera je odlična za planinarenje i obilazak čuvenih staroplaninskih vodopada koje organizuju licencirani planinarski vodiči.

Voda je prve kategorije. Oni koji ovamo dolaze, dolaze isključivo zbog netaknute prirode. Nema hotela, nema restorana, nema akva-parkova.

Pored obale, jedino se mogu videti splavovi ribolovaca, tako da je Zavojsko jezero destinacija za sve one koji žele da pobegnu od urbanog načina života.