Zašto društvo odgovornost prebacuje sa nasilnika na žrtvu

Vedrana Lacmanović iz Ženskog autonomnog centra rekla je za RTS da se u društvu stvara odnos nekakvog osuđivanja i okrivljavanja žrtve što otežava dodatno žrtvama – smanjuje poverenje u institucije i sistem da im neko može pružiti podršku.

U osnovnoj školi u Erdeviku ubijene su dve osobe. Uhapšen je P. G. (1967) iz Šida koji se sumnjiči da je ubio četrdesetdevetogodišnju suprugu i pedesetpetogodišnjeg muškarca. 

Gostujući u Beogradskoj hronici RTS-a, Vedrana Lacmanović iz Ženskog autonomnog centra je rekla da mediji u velikoj meri otežavaju sprečavanje i suzbijanje nasilja prema ženama navođenjem stereotipnih uzroka nasilja kao ljubomora, siromaštvo, alkohol, zavisnosti od droga, koji s jedne strane prebacuju odgovornost sa nasilnika na žrtvu, odnosno dovode do relativizacije nasilja.

Prema njenim rečima, stvara se odnos u društvu nekakvog osuđivanja i okrivljavanja žrtve što otežava dodatno žrtvama – smanjuje poverenje u institucije i sistem da im neko može pružiti podršku.

"Možemo videti u komentarima na društvenim mrežama, na portalima gde se diskutuje o tome da je ona nešto morala učiniti da bi nasilnika izazvala, da je ona provocirala nasilje, da nije on iz čista mira nju ubio ili pretukao, tako da samo traženje uzroka u žrtvinom ponašanju ili izgledu dovodi do toga da se žrtvama pruža manje podrške i zaštite, da im se ne veruje i samim tim ostaju u začaranom krugu nasilja", rekla je ona.

Pre nekoliko dana dogodilo se jezivo ubistvo u Leskovcu, kada je 21-godišnji mladić ubio celu porodicu.

Govoreći o tome da li je bilo propusta institucija i da li se to moglo sprečiti, ona kaže da ono što je vidljivo iz medijskih izveštaja je da je mladić bio pod nadležnošću centra za socijalni rad zbog intelektualnog invaliditeta, da je porodica bila u kontaktu sa centrom za socijalni rad i da su postojali sukobi unutar porodice.

"Dakle, postojali su nekavi indikatori na osnovu kojih je možda bilo moguće zaključiti da je nasilje moglo eskalirati i dovesti do smrtnog ishoda", rekla je Lacmanovićeva.

"Nema procedure praćenja već osuđenih nasilnika" 

Krajem marta muškarac je ubio suprugu i to šest meseci nakon izlaska iz zatvora, gde je bio zbog ubistva prve žene.

"Ovaj primer koji se ponavlja jer je već osuđeni nasilnik sada dobio priliku da ubije i drugu ženu. On je iz zatvora pušten pre šest meseci gde je boravio zbog ubistva prve žene i kazna mu je smanjena za tri i po godine. Nakon izlaska iz zatvora, iskoristio je slobodu da ubije i drugu ženu i to pokazuje manjkavost nadležnog sistema koji nema procedure praćenja već osuđenih nasilnika", ukazuje ona.

Kaže da smo to mogli videti i početkom godine, kada je bila situacija sa povratnikom nasilnikom iz Malče, koji je ponovio seksualno nasilje.

"Međutim, nažalost, ta situacija je već godinama slična. Pre šest godina u Nišu desio se slučaj gde je nasilnik ubio ženu koja mu je došla u posetu. Pokazuje se da nema adekvatne procedure praćenja već osuđenih nasilnika", zaključila je Lacmanovićeva.