Pešadija se ubrzano oprema – predstavljeno modernizovano borbeno vozilo

Modernizovano borbeno vozilo pešadije BVP M-80A, koje bi trebalo uskoro da se nađe u jedinicama Vojske Srbije, predstavljeno je u Vojnotehničkom institutu u Beogradu.

V. d. pomoćnika ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović istakao je da je modernizacija BVP M-80A jedan od najznačajnijih projekata razvoja i modernizacije za potrebe Kopnene vojske, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Naveo je da je posle inicijalnog testiranja unapređenog hodnog dela i oklopnog tela vozila, Vojska Srbije iskazala zahtev za određenim preuređenjem, pre svega radi povećanja komfora desanta.

Ugrađena su hidraulički pokretna vrata, potpuno je preuređen unutrašnji prostor kako bi se omogućio veći komfor posade i smeštaj dodatne količine borbenih resursa, poručio je Miloradović.

Ubrzano opremanje novom generacijom zaštite i naoružanja

Dodao je da se pešadija ubrzano oprema novom generacijom zaštitne balističke opreme i streljačkog naoružanja, tako da sva preuređenja omoguće efikasniju upotrebu nove generacije naoružanja.

Miloradović je napomenuo da su danas demonstrirani i novi elementi optoelektronskog sistema za vizuelizaciju bojišta i sistem za noćnu vožnju.

Rukovodilac Radnog tima, komandant Druge brigade kopnene vojske, brigadni general Željko Kuzmanović, naglasio je da je, kada je reč o konfiguraciji borbenog vozila pešadije i njegovoj pokretljivosti na terenu, hodni deo znatno stabilniji i bolji, što daje stabilnost borbenom vozilu prilikom kretanja i komfor posadi unutar vozila.

Dodao je da je borbeno vozilo sada komfornije u odnosu na osnovnu verziju i da ugrađena hidraulična rampa u značajnoj meri skraćuje vreme ulaska i izlaska mehanizovanog odeljenja.

Kuzmanović očekuje da će se modernizovana verzija borbenog vozila pešadije uskoro naći u jedinicama Vojske Srbije.