Kako izgleda prijava za upis u škole i vrtiće putem eUprave

Danas ističe rok u kojem je bilo predviđeno da roditelji izaberu školu za buduće prvake. Roditelji mogu da prijave decu za upis u škole i vrtiće preko portala eUprava.

Od početka marta za upis dece u predškolske ustanove preko portala eUprava podneto je više od 42.000 prijava. 

"Usluga je vrlo jednostavna i podrazumeva da registrovani korisnici na portalu izaberu uslugu evrtić i za pet minuta popune neophodne podatke i prijave svoje dete za upis u vrtić. Oko 25 maja biće aktivirana prava usluga upisa u osnovne škole kada će roditelji putem interneta moći da odaberu termin u školi gde žele da upišu dete", kaže Mihajlo Jovanović, direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu. 

Usluga eVrtić sada je aktivna u 117 gradova i opština. Roditelji budućih prvaka mogu, koristeći aplikaciju na portalu eUprava da stupe u kontakt sa osnovnom školom u koju žele da upišu dete.

"Ono što je sigurno, možemo da se pohvalimo je da će roditelji moći svoj termin dolaska u školu da zakažu. Ono što je važno, da će dete samo jednom doći u školu kad dete bude trebalo da bude testirano kod psihologa", kaže Tatijana Vasović, direktorka OŠ "Banović Strahinja" u Beogradu.

Uvođenje ovakvih elektronskih usluga deo je ukupne reforme javne uprave u Srbiji.

"Reforma javne uprave je ključni korak za članstvo Srbije u Evropskoj uniji. Neophodne su strukturne promene u funkcionisanju i organizaciji centralne i lokalne uprave. Kulturološke promene u odnosu između administracije i građana takođe treba da prate ovaj proces", ističe šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

Za stvaranje efikasnije uprave, pristupačnije građanima i privredi, Evropska unija nam je do sada donirala više od 200 miliona evra.