"Promenada" bez upotrebne dozvole, zakupcima naplaćuju punu cenu iako tržni centar ne radi

Novosadski tržni centar "Promenada" još nije počeo da radi iako je vanredno stanje ukinuto. I pored toga, uprava je odlučila da zakupcima naplaćuje punu cenu izdavanja prostora. Više od godinu dana ovaj objekat radi sa privremnom dozvolom, jer nisu otklonjeni problemi zbog kojih ne mogu da dobiju upotrebnu dozvolu.

Umesto otvorenih, na vratima obaveštenje za posetioce bez preciznog datuma kada će najveći tržni centar u Srbiji ponovo raditi.

Slično obaveštenje stiglo je i zakupcima lokala, a zatim je usledilo još jedno neprijatno iznenađenje.

"Svi tržni centri u Srbiji su izašli sa određenim merama, sa korekcijom plaćanja kirija i sa korekcijom drugih troškova koji se tiču zakupaca, sem TC Promenada u Novom Sadu i TC Plaza u Kragujevcu, koji su oba u vlasništvu NEPI Kastro", navodi Bojan Mitić, predsednik Udruženja zakupaca Srbije.

Iako su, po preporuci Vlade Srbije, svi tržni centri ili otpisali zakup ili naplatili samo 20 odsto, uprava dva tržna centra ne odustaje od punog iznosa.

"Fakture u punom iznosu, za mart kada nismo radili delimično, za april kada nismo radili u potpunosti i sada za maj kada je tržni centar zatvoren zbog opet nekih drugih problema", dodaje Mitić.

A ti problemi traju već više od godinu dana, jer i pored nekoliko produžetaka prviremene, ovaj tržni centar i dalje ne može da dobije upotrebnu dozvolu.

Prilikom gradnje investitor se odlučio za jeftiniju izgradnju temelja i zaštitu od podzemnih voda, za koju se ispostavilo da nije ogovarajuća za ovaj deo Novog Sada, gde je nekada bila močvara.

Zato konstatno moraju da ispumpavaju podzemne vode, a kasnije se ispostavilo da im i MUP nije izdao protivpožarne dozvole.

Ni RTS nije dobio odgovor kada će početi sa radom i da li je upotrebna dozvola na vidiku.

Niko iz "Promenade" nije želeo pred kamere, a u izjavi poslatoj našoj kući nisu precizirali kada će početi sa radom, kao ni da li su dobili dozvole, sem objašnjenja da su "preduzeli sve potrebne mere i da su u fazi finalizovanja procesa tehničkog prijema, koji je odložen zbog vanrednog stanja".

Nema odgovora ni na pitanje da li će kirije biti smanjene.

Upravi se obratio i gradonačelnik Novog Sada, koji ih je podsetio na ekonomske mere Vlade Srbije za očuvanje privrede i na meru grada na umanjenje i do 80 odsto zakupa od predhodno ugovorenih cena.

Gradonačelnik je "ovog značajnog investitora za Novi Sad" pozvao i na razumevanje i solidarnost.

I pored katanca na vratima, sada zbog nihovog propusta, investor i dalje ćuti.