Ne znate čime želite da se bavite? Konsultujte onlajn vodič

Ovih dana mali i veliki maturanti se bore za što bolje ocene kako bi upisali željenu školu. Imaju samo još dve nedelje do kraja školske godine i samo mali broj zna šta će upisati. Ivana Božić iz Nacionalne službe za zapošljavanje rekla je za RTS da mladima može da pomogne onlajn vodič jer ima puno materijala za samoprocenu.

Mnogo je više onih koji se lome šta upisati. Dilema muči i osmake ali i velike maturante koji imaju jedan od najozbiljnijih zadataka - da izaberu buduće zanimanje.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a Ivana Božić iz Nacionalne službe za zapošljavanje rekla je da će se uskoro krenuti sa profesionalnom orijentacijom za mlade.

"U Nacionalnoj službi se manje-više sve radi telefonskim putem, elektronski, imaćemo u vidu da to treba da krene što pre, treba nam još malo vremena", rekla je Božićeva.

Prema njenim rečima, prošle godine u Srbiji je bilo preko 5.800 mladih na savetovanju nakon testiranja za profesionalnu orijentaciju, a više od 2.800 je bilo na karijernom informisanju.

"Dileme su različite, neki misle da imaju raskorak između želja i mogućnosti, strepe da li će da upišu željenu školu, neki ne znaju šta žele, pa to proveravaju kroz testove interesovanja", istakla je Božićeva.

Sa kojim zanimanjima brže i lakše dolazi do posla 

Sa nekim zanimanjima se lakše i brže dolazi do posla, kao što su diplomirani inženjeri elektronike, inženjeri informacionih tehnologija, diplomirani inženjeri građevinarstva i mašinski inženjeri uz odgovarajuću licencu, zatim nastavnici stranih jezika engleskog i nemačkog, profesori matematike i fizike, diplomirani farmaceuti, stručnjaci za finansije, računovođe uz licencu. 

Što se tiče zanimanja sa srednjim obrazovanjem, operateri na CNC mašinama su traženi, u školi postoji profil tehničar za kompjutersko upravljanje, što ima veze sa numeričkim upravljanjem mašinama.

"Mogu da pomenem da imamo onlajn vodič za mlade, osnovce, ima puno materijala za samoprocenu i upitnika samoprocene i kada mladi to popune i ako ih samo ponešto zanima, aplikacija je programirana da ih računar vrati i pozvani su da se detaljnije o tome informišu", objasnila je ona.

"Ne morate da dolazite u Nacionalnu službu, mladima informacije nedostaju i svi treba da se posvete proučavanju tih informacija a nekima treba intenzivnija pomoć", kaže ona.

Kaže da osnovci brinu oko liste želja, kako je popuniti, da se ne ide s brda-s dola i da bude u skladu sa njihovim afinitetima i jakim stranama.

Biti pošten prema sebi i realan 

"Bitna su interesovanja i jake strane, biti pošten prema sebi, realan u vezi sa tim šta nam ide od ruke, ne znači da ne možemo da se usavršavano, treba naći presek skupova - ono što volimo, čemu jesmo vični, ali i ono što je realno bilo da možemo da upišemo ili da pronađemo zaposlenje", ukazuje Božićeva.

Objašnjava da ako neko voli fiziku i ima dobre rezultate, lakše će kao profesor fizike pronaći posao nego kao astrofizičar.

Kada su veliki maturanti u pitanju, oni se javljaju a ne samo roditelji, koji moraju da upute decu, ne samo informacije već da ih uputi na osobe sa kojim mlada osoba može popričati.

"Važno je čuti i o drugim stranama posla, ali roditelji treba da prate šta ima od elektornskih alata i da deci to preporuče", kaže Božićeva.

Put jeste i onlajn vodič i nakon toga mladi mogu da se obrate Nacionalnoj službi i urade test profesionalne orijentacije.