Mali: Modifikovaćemo "švajcarsku formulu", penzije će biti veće

Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će "švajcarska formula" za izračunavanje penzija biti modfikovana kako bi penzije bile što veće. Naveo je da u utorak počinje isplata drugog dela penzija većih za 5,4 odsto nego prošle godine.

Mali je korisnicima Gerontološkog centra na Bežanijskoj kosi rekao da su on i ministar za rad Zoran Đorđević u nedelju o formuli za obračunavanje penzija razgovarali s predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Ministar je naglasio da je "švajcarska formula" uvedena kako bi penzije bile sve veće i naveo da su dobili nalog od Vučića da penzije ne rastu samo po "švajcarskoj formuli", nego da ona bude modifikovana kako bi penzije bile što veće.

Naveo je da je cilj da 2025. godine prosečna penzija bude 440 evra što je, kaže, duplo više nego danas, kada je prosečna penzija oko 230 evra.

"Možemo to da ostvarimo", poručio je Mali, koji je sa ministrom Zoranom Đorđevićem posetio Gerontološki centar.

"Vizija Srbije 2025. je nešto što daje svima nama nadu da će naša država biti moderno savremena država u kojoj će svi građani biti zadovoljni u kojoj će standard biti na zadovoljavajućem nivou", nadovezao se ministar za rad, boračaka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Prema rečima Malog, Srbija je 2013. godine bila pred bankrotom, suočena sa velikim izazovima, a danas je zemlja koja je potpuno stabilna.

Danas su, kaže Mali, javne finansije potpuno stabilne, stopa rasta ekonomije je iznad četiri odsto već drugu godinu zaredom, a suficit u budžetu beleži se četvrtu godinu zaredom.

Naglasio je da je najveći teret reformi koje su počele još 2014. godine podneli najstariji sugrađani, kojima je zahvalio u ime predsednika Vučića i Vlade Srbije.

"Bez vas, bez tog tereta koji ste podneli, mi ne bismo danas bili ovde. Razlika je u tome što 2013. i 2014. nije bilo odakle da se isplate penzije, jer je država bila pred bankrotom, a danas imamo situaciju da su penzije stabilne, da rastu iz godine u godinu", poručio je Mali.

U ovoj godini je i za standard penzionera, njihov oporavak u banjama i druge vrste pomoći izdvojeno 50 miliona dinara više nego prošle godine. 

broj komentara 10 pošalji komentar
(utorak, 25. feb 2020, 08:01) - anonymous [neregistrovani]

Penzije

Najpostenije uvesti tri kategorije penzije i to prema visini radnog staza od 15 do20 druga od20 do 30 i treca od30 do40 godina

(ponedeljak, 24. feb 2020, 17:43) - Izgladneli [neregistrovani]

Najniže penzije ?!

Prvo "modifikujte" najniže garantovane penzije sa 16.000 bar na 20.000.

(ponedeljak, 24. feb 2020, 14:18) - anonymous [neregistrovani]

Modifikacije i obećanja

Pred izbore sve se modifikuje i obećava, naročito penzionerima i oni uvek nasednu na te modifikacije i obećanja, pa posle izbora većina njih i dalje ostaje u bedi i siromaštvu, kao i pre izbora. Stare priče i trikovi.

(ponedeljak, 24. feb 2020, 14:09) - Oštećena penzionerka [neregistrovani]

Obećanje o izmeni zakona PIO fonda

Ova obećanja od strane predstavnika vlasti VEOMA podseća na predzborna obećanja iz 2014. godine kada je obećano da se u imovinu penzionera neće dirati da bi se ubrzo ta priča zamenila umanjenjem penzija a ni do danas nema ni naznaka da će se ta imovina na bilo koji način vratiti.

(ponedeljak, 24. feb 2020, 12:53) - anonymous [neregistrovani]

Ne verujem

Da to moze da se postigne.

(ponedeljak, 24. feb 2020, 12:52) - anonymous [neregistrovani]

Izjava

Ako zelite da pridobijete penzionere onda to "bolje" za njih trebalo bi da se sprovede pre izbora. Posle toga nema nista.

(ponedeljak, 24. feb 2020, 12:45) - anonymous [neregistrovani]

Svakako

Ma sad pred izbore će sve da poraste...

(ponedeljak, 24. feb 2020, 12:27) - anonymous [neregistrovani]

Zasto

Ako mozete taksistima da poklonite 150 miliona eura,zasto,kada tako fenomenalno stojimo,nama ne vratite ono sto ste nam uzeli.

(ponedeljak, 24. feb 2020, 12:09) - Markovljev [neregistrovani]

Mnogo nemodifikujte

Gospodine Ministre, prvi put ove godine sam unapred izračunao povećanje penzije i izašlo mi je u paru. Ovoga puta 5,4% su stvarno bili 5,4%. Celo vreme što sam u penziji nikada od obećanih povećanja nisam dobio ni polovinu a opet ponavljam, zašto nam se nešalju rešenja o povećanju penzija. Odbite nam troškove poštarine od penzije. Zašto ovo pišem. Mnogo je lepo što želite povećavati penzije, ali zadržite Švajcarsku formulu a recimo probajte jednom da neprepolovljavate % povećanja plata u Državnom sektoru, pa da vidite hoćeli to budžet izdržati. Bolje stabilna penzija nego rizik da je uopšte nebude.

(ponedeljak, 24. feb 2020, 11:55) - anonymous [neregistrovani]

Penzioneri i teret

S tim sto ih 2014 niko nije pitao da li bi podneli teret. A i bolje, jer ne bi.