"Pancir" stiže u Srbiju, kako funkcioniše i čemu služi

Prvi od šest sistema za protivvazdušnu odbranu "pancir S1", koje je Srbija naručila od Rusije, trebalo bi – na osnovu dogovora ministara Vulina i Šojgua, da bude isporučen do kraja nedelje. Srpski vojnici već su obučeni za rukovanje tim veoma efikasnim oružjem.

"Pancir S" je hibridni topovsko-raketni sistem koji objedinjuje rakete zemlja-vazduh, dva topa kalibra 30 milimetara, osmatrački i nišanski radar, kao i optički blok za nadzor i upravljanje paljbom.

Sistem je postavljen na kamion "URAL" kategorije 10 tona i konfiguracije 8x8.

Sistem kontejnerskog oblika može se jednostavno postaviti i na drugo podvozje, na primer na oklopni transporter ili manji brod.

Osnovna namena "pancira" je zaštita važnih tačaka kao što su aerodromi, komandna mesta, komunikacijska sedišta...

"Ovo je oružje koje garantuje dugotrajan mir. 'Pancir' postaje deo našeg naoružanja, 'pancir' postaje deo Vojske Srbije", rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Zamišljen je za odbranu od aviona, helikoptera, krstarećih raketa, bespilotnih letelica i vođenih bombi.

"Pancir" može delovati i protiv površinskih ciljeva, kao što su tenkovi, oklopni transporteri, borbena vozila pešadije.

Skoro potpuno otporan na ometanje 

Sistem je osmišljen u Istraživačko-projektnom zavodu u Tuli (Tula KPB), a proizvodi se u Uljanovsku.

"Na ovaj način, 250. raketna brigada značajno unapređuje svoju operativnu sposobnost", kaže brigadni general Tiosav Janković.

"Pancir" je delotvorniji od svojih samo topovskih ili samo raketnih PVO konkurenata.

Proizvođač navodi kako je zbog višespektralnog radarskog i optičkog sistema koji radi na decimetarskom, centimetarskom, milimetarskom i infracrvenom (toplotnom) talasnom području, "pancir" gotovo potpuno otporan na ometanje.

broj komentara 29 pošalji komentar
(četvrtak, 20. feb 2020, 22:29) - Dil [neregistrovani]

Pancir

Ljudi, vi kao da ste pali s Marsa. Od koga da se branimo? Pa da ne bi imao potrebe da se branis moras da jacas svoju vojsku. Treba mnogo vise para da se ulaze u vojsku. Pancir je samo jedan sloj PVO-a. Sistem je namenjen da brani velike i srednje sisteme kao sto su S 300, S 400 i Buk od raznih napada. Ali opet, i ovo je zadovoljovajuce, obzirom da se nesto desava i ulaze, pomerili smo se sa mrtve tacke.

(četvrtak, 20. feb 2020, 22:28) - anonymous [neregistrovani]

Sistem PVO

Odličan hibridni sistem, izuzetne zilavosti, jedno vozilo menja celu bateriju. Izuzetno otporan na ometanje. Jedan od najboljih u svom rangu.

(četvrtak, 20. feb 2020, 20:47) - Zmaj [neregistrovani]

Pancir s1

Temelj svakog sistema odbrane su ljudi a naši odlaze...

(sreda, 19. feb 2020, 11:43) - anonymous [neregistrovani]

Ојачати војску да буде моћна, требаће нам...

Полако паметњаковићи, биће и С400 ускоро, коцкица по коцкица систем одбране се комплетира.

(sreda, 19. feb 2020, 11:04) - anonymous [neregistrovani]

@Слабо је то ...

Nije ovo nista slabo. Svako ko se bar malo razume u te stvari reci ce vam da se PVO gradi od temelja do krova. Temelj su sistemi malog dometa, pa onda sistemi srednjeg i na kraju dolazi krov tj. sistemi velikog dometa.
Bez dovoljne kolicine sistema malog i srednjeg dometa ne vrede vam sistemi velikog dometa, iz prostog razloga jer nema ko da stiti sisteme velikog dometa. E upravo tome sluze sistemi malog i srednjeg dometa, da pokrivaju rupe koje sistemi velikog dometa ne mogu da pokriju i stite sisteme velikog dometa da bi oni nesmetano mogli da gadjaju posto su sistemi velikog dometa sistemi za odbranu teritorije. To se zove slojevita PVO. Sami sistemi velikog dometa vam i ne znace puno ako nemate cime da ih stitite i pokrivate rupe koje oni ne mogu da pokriju.

(sreda, 19. feb 2020, 10:56) - anonymous [neregistrovani]

@Odbrana

Ko govori o naoruzavanju pobogu covece. Ovde je rec o modernizaciji tj. zanavljaju nase PVO. Kao sto ni vi ne mozete da vozite jedan auto 100. godina, tako isto Vojska ne moze da koristi zastarele sisteme doveka. Sve to na kraju mora da se zanovi modernijim sistemima i ovo je samo pocetak zanavljanja nase zastarele PVO. Sto vise moderne vojne tehnike, samim tim ne samo da ste zanovili inventar Vojske Srbije nego ste i odvratili potencijalnog agresora od napada.
Sto se tice odbrane, branicemo se kao i do sada, od svakog ko nas napadne i to je duznost svih nas.

(sreda, 19. feb 2020, 10:52) - anonymous [neregistrovani]

@Sta je ovo

@Sta je ovo
Pancir sistemi nisu nikakve igracke da bi se sa njima samo igralo, to je jedna od najboljih ako ne i najbolji PVO sistem malog dometa.
Druga stvar, pitate se od koga cemo to da se branimo? Jel mislite da se Vojska naoruzava tek kada drzavi zapreti agresija ili agresija pocne ili pre toga? Ni jedna drzava na svetu ne jaca svoje vojne kapacitete tek kada dodje do krize, jer je tada vec kasno, nego pre toga jer sto si naoruzaniji to su manje sanse da te neko napadne.
Znate kako je Tito govorio: Radimo kao da cemo 100 godina ziveti, pripremamo se kao da ce sutra rat.

(sreda, 19. feb 2020, 10:47) - anonymous [neregistrovani]

@Treba pitati Izrael

Ako mislite na izraelsko unistenje jednog sirijskog Pancira onda definitivno niste videli snimke. Taj unisteni sirijski Pancir je bio van stroja, ispucao je bojevi komplet i verovatno cekao da dobije druge rakete i granate. To se najbolje vidi po tome sto mu je radar bio spusten u vodoravan polozaj a to se tako radi kada je Pancir ostao bez municije ili je u kvaru. Na sve to ako ste gledali snimak videli ste da je posada bila van vozila. Na sve to, da li znate koliko je letelica Izrael morao da angazuje da unisti taj Pancir koji nije bio u funkciji? 15 aviona im je trebalo. Sad vi meni recite ko u nasem okruzenju od potencijalnih agresora moze da posalje 15. aviona na nas? Skoro niko. I treca stvar, ako se vodimo vasom logikom americki avioni F-16, B-2 i F-117 su najobicnije krtnije jer smo mi uspeli da ih oborimo i ostetimo tokom agresije PVO sistemima napravljenim jos dok je Staljin bio zivo.

(sreda, 19. feb 2020, 10:40) - anonymous [neregistrovani]

@Odbrana

U Vojsku se ne ulaze tek kada vam zapreti ili pocne agresija ( to smo videli '99e kada su politicari mislili da rata nece biti pa nisu ni zeleli da ulazu u PVO) vec mnogo pre. Svako ulaganje u jacanje vojnih kapaciteta nije samo jacanje odbrane vec i odvracanje potencijalnog agresora od napada.

(sreda, 19. feb 2020, 10:28) - Јода Силни [neregistrovani]

Ма

Није да не ваља, само је мало једна батерија.