Mesto na kom se deca bez roditelja ne razdvajaju

Direktorka humanitarne organizacije "SOS Dečja sela" Vesna Jokanović kaže da, iako nisu uključeni u priču o zbrinjavanju mališana iz Kozjaka, imaju slične primere pomoći deci.

Osam meseci šestoro dece živelo je samo u trošnoj kući bez osnovnih uslova za život u Novom Kozjaku kod Alibunara.

U petak su prebačeni u Dečje selo u Sremskoj  Kamenici gde se radi na proceni njihovog zdravstvenog stanja i integrisanju sa ostalom decom.

Nadležni kažu da će pokušati da omoguće da deca ostanu zajedno. Jedno od mesta na kojima je to moguće je i "SOS Dečje selo Kraljevo". 

Tamo se deci pruža novi dom u kojem odrastaju sa SOS roditeljem, i biološkom i SOS braćom i sestrama. Biološka braća i sestre ostaju zajedno u istoj SOS porodici, što predstavlja ključnu prednost brige u porodičnom okruženju u odnosu na druge oblike zaštite.

Direktorka te organizacije Vesna Jokanović kaže da je to jedinstven oblik socijalne zaštite u našoj zemlji, koji nije prepoznat od strane države, a finansira se uz pomoć kompanija i dobrih ljudi.

Iako nisu uključeni u priču o zbrinjavanju mališana iz Kozjaka, ova organizacija ima slične primere pomoći deci, naročito o brizi više braća ili sestara.

"Deca iz Kozjaka bi mogla da ostanu kod nas zajedno jer smo mi upravo pravljeni za brigu o brojnoj porodici", kaže Vesna Jokanović.

Najveći izazov deci predstavlja period osamostaljivanja i zapošljavanja, pa se organizacija trudi da deci iz hraniteljskih porodica stvori uslove da lakše dođu do posla za šta je potrebna psihološko-socijalna podrška, ističe Jokanovićeva.

SOS roditelj živi zajedno sa decom, usmerava njihov razvoj, vodi domaćinstvo i poštuje porodične veze svakog deteta, njihove kulturne korene i religiju. 

Konkurs za SOS roditelje uvek je otvoren.

broj komentara 3 pošalji komentar
(nedelja, 16. feb 2020, 16:21) - Gradjanka [neregistrovani]

Svaka cast na ovome!!

Divna vest. Deca zasluzuju najbolje, a ovo je divna i humana koncepcija za brigu o deci u ovakvim uslovima.

(nedelja, 16. feb 2020, 15:35) - anonymous [neregistrovani]

Ovakva

Mesta bi trebalo otvoriti više jer je zamisao jako dobra.

(nedelja, 16. feb 2020, 14:29) - anonymous [neregistrovani]

Hvala Bogu, tako treba

Hvala, Vesna, lepo je cuti da je moja, i ostalih darodavaca podrska urodila divanim rezultatom.