Ko su stranci na našim gradilištima i u kakvim uslovima rade

Na gradilištima u Srbiji rade i stranci. Neke angažuju strane, neke domaće firme i od toga zavisi kome mogu da se obrate kada naiđu na probleme. Radnicima iz Indije koji rade u Čortanovcima situacija se iskomplikovala baš zbog toga: firma strana, poslodavac domaći, a štrajk - univerzalno rešenje.

Sedamdesetak radnika koji su, u potrazi za boljom zaradom, na gradilišta u Srbiji stigli čak iz Indije, nezadovoljni uslovima rada, smeštajem i kašnjenjem plata nedavno su stupili u štrajk.

U dopisu koji su uputili na brojne adrese tražeći pomoć, navode da su platu dobili za tri meseca od poslednjih šest.

Poslodavac je spreman da im plati kartu do Induje, ali ne i da im pre toga isplati zarade koje im duguje.

Radnike je angažovala firma "Nikolić d.o.o." posredstvom partnerske firme registrovane u Americi, po pravilima koja važe u toj zemlji, kada su u pitanju obaveze i kazne, ali ne i zarada.

"Tamo su propisane raznorazne kazne. Primera radi, za oragnizatora štrajka kazna je 500 evra, za učesnike u štrajku je 50 evra. To je totalni apsurd, potpuno je van pameti. Imate odredbe gde se pozviaju na zakonodavstvo Srbije, a na kraju tog nekog ugovora kažu da sve što nije u redu nadležan je sud na Floridi, pa ako on te odluke stvai van snage, onda će biti urađeno tako", navodi Sonja Vukanović, predsednik Samostalnog sindikata putara Srbije.

U međuvremenu, nekoliko njih se vratilo u Indiju. Drugi rade na velikim infrastrukturnim projektima, a jedan broj i dalje štrajkuje.

"Samostalni sindikat putara Srbije je član Svetske internacionale građevinarstva i drveta. Mi smo, praktično, od naših kolega iz Ženeve dobili molbu sa apelom da pomognemo tim ljudima jer su oni uputili dopise sindikatu Indije, u kojem su objasnili u kakvoj se situaciji ovde nalaze", ističe Vukanovićeva.

Reporter RTS-a nije uspeo da stupi u kontakt sa kompanijom "Nikolić d.o.o." kako bi čuo njihovu verziju.

Šta je utvrdila inspekcija rada

Inspekcija je utvrdila propuste firme "Nikolić d.o.o." i poslodavac je spreman da se nagodi i plati propisanu kaznu.

"Prilikom kontrole, mi smo ustanovili da ta lica imaju određeni ugovor, ali smo istovremeno ustanovili da nemaju boravišnu dozvolu i da nemaju radnu dozvolu, što je za naše uslove prekršaj. To smo prijavili nadležnoj Turističkoj inspekciji i prijavili smo Ministarstvu unutrašnjih poslova, Upravi za strance", kaže za RTS v.d. direktora Inspektorata rada Stevan Đurović.

Nažalost, samo u slučaju da strana firma koja angažuje radnike iz inostranstva ima registrovano predstavništvo u Srbiji, primenjuju se naši propisi.

"Ako su oni sve svoje radno-pravne statuse regulisali sa nekom firmom koja je vani, a angažuju ih poslodavci sa teritorije države Srbije, onda se ti ugovori prihvataju takvi kakvi jesu, a mi prtežno kontrolišemo bezbednost i zdravlje na radu i, naravno, da li imaju ove dve dozvole o kojima sam pričao", ističe Đurović.

Ukoliko smatraju da su ugroženi, radnici mogu da se obrate MUP-u. Iako su kontrole pokazale da su u najvećem broju stranih firmi uslovi za rad bolji nego u domaćim, inspekcija je podnela 35 prijava.

Broj onih koji rade na crno opada, ali inspektori su na našim gradilištima zaticali nelegalne radnike ne samo iz Indije već i iz Turske, Albanije i drugih država.

Prošle godine je kod nas evidentirano 30 odsto više radnika iz inostranstva nego 2018, a ove se očekuje dodatni rast, tako da je neophodno da se nadležni pripreme da svi, pre svega, imaju radnu i boravišnu dozvolu.

broj komentara 6 pošalji komentar
(četvrtak, 23. jan 2020, 15:53) - anonymous [neregistrovani]

Videla zaba de se konji kuju pa i ona digla nogu...

Nije mi prvi put da vidim da nasi ljudi osnivaju bisnise i hoce da se takmice sa drugim firmama samo podizanjem cene ako prodaju ili smanjenjem cene usluga ako naimaju. Sto se tice kvaliteta proizvoda i postovanja zakona fer utakmice eh sad tu je druga prica. Hoce savko da bude kapitalsta, a nece da igra fer. E nece da moze.
Plati seljo pa se vozi ili zasuci rukave pa radi kako se radi. Kradja i otimanje nece te daleko odvesti pa makar se ti registrovao i u Americi.

(četvrtak, 23. jan 2020, 15:31) - anonymous [neregistrovani]

За "а шта ме брига".

Ви дакле тврдите да закон о раду Републике Србике не важи за странце који раде за стране фирме у Србији? То није тачно, јер да би страна фирма уопште добила дозволу за рад у Србији мора да се придржава српских закона. То је основа појма „суверена држава". Ако било која фирма (домаћа или страна) не испуњава минимуме прописане свим законима РС, укључујући и закон о раду, она је у сивој или црној зони.

(četvrtak, 23. jan 2020, 11:25) - anonymous [neregistrovani]

A šta me briga?

Neka radi ko god hoće da radi. Ono što mene definitivno zanima jeste ko proizvodi robu, naročito prehrambene proizvode, koji mi se nude. Ali, Lidl na 90 % robe to namerno ne piše. Kada će Lidlu biti zatvorene prodavnice, centrala i naplaćena kazna od barem milijardu evra? Što se nadležnosti tiče, ako neka firma ima neprijavljenog radnika, onda ta firma odgovara pred našim sudovima za prekršaj. Ako je neko radio bez dozvole, odgovara pred našim sudom. Ali, ako neko ima problem sa američkom firmom preko koje je posao dobio i koja mu je garantovala da će sve biti u redu, onda on mora da tuži tu firmu pred američkim sudom, ovde nema radnička prava niti je naše pravosuđe nadležno za to. Kao da neki Indijac dođe ovde i pred našim sudom podnese zahtev za razvod od žene Amerikanke. Ne može.

(četvrtak, 23. jan 2020, 10:40) - anonymous [neregistrovani]

Како може страни суд

да буде надлежан на територији Србије, а да српски закони не важе на територији Србије?

(četvrtak, 23. jan 2020, 10:23) - anonymous [neregistrovani]

Kako je velikodusan

"Послодавац је спреман да им плати карту до Индије, али не и да им пре тога исплати зараде које им дугује."

(četvrtak, 23. jan 2020, 09:49) - Markovljev [neregistrovani]

Pokradanje države

Ovo je samo još jedna "dobrobit" demokratije koja nam je stigla sa zapada.Firma je registrovana za sve i svašta a od zaposlenih ima Direktora i par stručnih radnika a radnici se angažuju preko sumnjivih agencija (kao naši radnici u Slovačkoj) i tako se pokrada država o doprinose a radnici su totalno obezpravljeni i bez ikakve zaštite.U vreme kada sam ja radio u gradjevinarstvu, onda je firma koja je htela neki posao morala da prokaže da je kako tehnički, tako i personalno opremljena.Danas se sve iznajmljuje, od lopate do krana i druge opreme, radnici su agencije iz SAD a što je najcrnje, sve to ispunjava Zakone Srbije.Forma je ispunjena a zašto ne reći, za robovlasničko vreme sasvim dovoljno.