Kako se život vratio u Ravanicu

Do polovine prošlog veka Ravanica, selo podno Gledićkih planina, bilo je jedno od najsiromašnijih kraljevačkih sela. Za nepunu deceniju, od šezdesetih do sedamdesetih godina na rad u inostranstvo otišlo je 90 porodica, od ukupno 170 koliko ih tada bilo u selu. Rodni kraj Ravaničani nisu zaboravili i sve što su zaradili u inostranstvu uložili su u svoja seoska domaćinstva i seosku infrastrukturu. Danas je Ravanica jedno od najbogatijih kraljevačkih sela, koje beleži i stalni rast stanovništva.

Dragojin Komatović, ugledni ravanički domaćin, jedan je od mnogih povratnika iz inostranstva koji je celokupnu ušteđevinu uložio u svoje selo i domaćinstvo.

"Imam dva sina, dva domaćinstva, zemlju sam kupovao, mašine, traktore, priključne mašine", kaže Dragojin Komatović.

I mnogi drugi Ravaničani teško stečene devize u Švajcarskoj, Austriji i Nemačkoj uložili su u moderne kuće, ekonomske objekte i poljoprivredne mašine. Oni malobrojni koji su ostali u selu nisu zaostajali za njima.

"Mi smo se opredelili uglavnom za proizvodnju piladi. Držimo tu od 10.000 do 12.000, zavisno od turnusa. Imamo proizvodnju mleka, imamo šest do sedam muznih krava", navodi Milutin Mijailović, poljoprivrednik iz Ravanice.

Osim uspešnih farmera, Ravanica je poznata i po vrsnim majstorima metalcima.

"Najveća želja bi mi bila da sutradan taj moj unuk Đorđe, njegov sin, nastavimo tradiciju jer mi smo majstori oprugari u izumiranju", ističe Živadin Komatović, metalski majstor.

Njegov sin Vladan Komatović kaže da se bavi zanatom i poljoprivredom, da može lepo i pristojno da se živi i da ima troje dece.

U ovom bogatom i lepom selu podno Gladićkih planina broj dece iz godine u godinu raste za razliku od svih drugih kraljevačkih sela.

"Iako dosta učenika ide u matičnu školu u Godačicu, ali mi smo zadovoljni, dece u ovoj školi ima i biće ih valjda sve više", naglašava učiteljica Emilija Janković.

Predškolci imaju svoju učionicu u seoskom Domu kulture, najmodernijem na području grada koji je izgrađen uz veliku pomoć lokalne samouprave.

"Mi smo relativno mlado selo i tako se trudimo da ostanemo mlado selo da nam omladina ne ode", zaključuje Zoran Mijailović, potpredsednik MZ Ravanica.

U Ravanici danas više niko ne razmišlja o odlasku, čak ni mladi kojih je sve više i koji su, kako stariji kažu, budućnost sela i njegovo najveće bogastvo.

broj komentara 4 pošalji komentar
(subota, 29. feb 2020, 08:05) - JOVANKA KOVACEVIC us [neregistrovani]

Moja Ravanica

Zivela sam i u gradu ali nista lepse nema od moje Ravanice jedno od najlepsih sela u Raskom okrugu lepo je kada ustanes ujutru i izadjes na terasi pijuckas kaficu osetis cist vazduh i cujes cvrkut ptica stanovnistvo je slozno karakter im je drugaciji u odnosu na ostala mesta svi su slozni i u zlu i u dobru 

(petak, 28. feb 2020, 17:28) - Dragan Jovanović [neregistrovani]

Ravanica

Najlepše selo u Srbiji...

(petak, 09. mar 2018, 13:12) - Srdjan petrovic [neregistrovani]

Rts

Lepa je Ravanica ....

(sreda, 07. mar 2018, 14:57) - Жарко Крагујевац [neregistrovani]

Лепо чути и видети

У овим временима када је у Србији сваког дана све мање становника,прочитах да нас је мање 99 сваког дана,ово је лепо чути и видети,дође као лек који враћа наду.Залуд све -инвестиције,реформе,привредни раст и други показатељи кад Србија годишње изгуби један градић од 36000 становника.Зато Раваничани нека вам је срећно и берићетно.