Krivokapić: Povratka na staro nema

U Crnoj Gori je u toku formiranje nove vlade, a kandidat za premijera tri pobedničke koalicije, koje su formirale većinu u parlamentu, Zdravko Krivokapić kaže da smatra da građane ne treba opterećivati problematikom raspodele resora.

"To je prije svega stvar dogovora između političkih subjekata. Tako nešto se ne radi u medijima. Predlog sastava vlade, plan i program, predstavljaju se javnosti tek kada se postigne dogovor i artikulišu ciljevi i prioriteti. Sve ostalo je pomalo nedolično i opterećuje sve nas", naveo je Krivokapić u autorskom tekstu za podgoričke Vijesti.

Prema njegovim rečima, najvažniji izazov u ovom trenutku je ekonomija, a "partizane i četnike, bjelaše i zelenaše" treba ostaviti da se, kako kaže, "teraju po šumama istorije".

"Vratimo ih u knjige i naučne radove odakle su ih namjerno izvukli političari propale ekonomije koji su svoju nesposobnost u ekonomskoj, ali i lošu namjeru u pravnoj sferi pokrivali temama koje, ogroman dio stanovnika Crne Gore, realno ne opterećuju. Ne sumnjam da je svaki odrastao građanin izgradio svoj odnos prema tradiciji, istoriji ili vjeri. To mu u budućnosti niko ne može i ne treba oduzeti. Takve teme, koje su uvijek interesantne sa naučnog aspekta, u narednom periodu prepustimo naučnicima", naveo je Krivokapić.

Aktuelna ekonomska situacija, ocenio je Krivokapić, u Crnoj Gori nije ružičasta i slikovito govoreći, kaže, podseća ga na "veliki i siguran brod koji su dosadašnji vladari razvalili da bi svako plutao na svom, što većem, parčetu drveta". "Sadašnje panično zapošljavanje kadrova koje je, izgleda, teren prepoznao, dodatno opterećuje budžet i govori o patriotizmu sa nulom patriotizma i brige o sugrađanima", naveo je Krivokapić.

Crna Gora ipak ima toliko prilika za ekonomski oporavak da mu se, kako ističe, čini da je do smene vlasti došlo u poslednjem, ali i dalje dobrom trenutku.

Crna Gora je, ističe, idealno mesto za digitalne nomade.

"Vork and Travel šanse treba shvatiti i metodično prihvatiti. Poljoprivreda prosto vapi za stvarnom podrškom i ozbiljan plan se mora što pre napraviti i sprovesti", naveo je i dodao da je ono što može da obeća da će nadzirati rad svakog ministarstva i to na dnevnoj bazi.

"Pratiću tok novca do posljednjeg centa. Zato sam već pokrenuo IT sektor. Navikli smo da na ministre gledamo kao na bogove. Nisam siguran da će djelatnik u ministarstvu, kakvo treba da fomiramo, imati druge motive za posao osim shvatanja da se žrtvuje za narod pod budnim okom tog istog građanina", naveo je Krivokapić i istakao da je važno da sve političke partije prepoznaju ovaj novi momenat.

Za Krivokapića je idealno da u politiku ne bi trebalo da ulaze oni koji žele moć ili koji misle da su nesposobni za bilo šta drugo.

"U Vladi nam trebaju ljudi koji ovakav zadatak doživljavaju kao veliku žrtvu, spremni da potroše značajno vrijeme svog života, svjesni, koliko će, do svake sitnice, biti kontrolisani i od domaćih i od međunarodnih faktora. U ovom slučaju važan je proces. Postavljeni ciljevi se kroz dogovorenu strategiju moraju dostići. Radnici u novim ministarstvima pa i ministri će biti smijenjeni ukoliko se pokažu kao nestručni i nesposobni za postizanje očekivanih standarda", naveo je on.

Ističe da sujeta, vlastoljublje i slavoljublje će se pokazati kao veoma loši motivi za ovakav rad, a budući ministar umesto slave i novca, može lako zaraditi i zatvor ukoliko svojim radom sklizne u nezakonite radnje.

"Niko u Crnoj Gori, a ni u međunarodnoj zajednici, čiji smo realan dio, neće više tolerisati korupciju i kriminal ili nesposobnost. Nakon svih obavljenih razgovora u jedno sam siguran: povratka na staro nema! Oni koji se nadaju drugačijem ishodu grdno će se razočarati", poručio je Krivokapić.