Čitaj mi!

Đukanović: Neću podneti ostavku, za Crnu Goru ćemo se boriti i u šumi

Milo Đukanović je poručio da neće podneti ostavku na mesto predsednika Crne Gore kao i da nema razloga da u toj državi ne dođe do promene vlasti. "Za Crnu Goru ćemo se boriti ne samo u parlamentu nego i u šumi ako bude trebalo", kazao je Đukanović, prenele su podgoričke "Vijesti".

Milo Đukanović je kako prenose Vijesti, gostujući na Face TV kazao da nema razloga da u Crnoj Gori ne dođe do promene vlasti. 

"Sadašnja promjena vlasti nije učinila nedostojanstvenom poziciju proevropske politike u Crnoj Gori. Mi smo u budućem parlamentu zastupljeni sa jednim poslanikom manje u odnosu na većinu, to se blago pomjerilo, ali ne vidim u tome ništa dramatično i na neki kapitalan zaključak", kazao je Đukanović.

Dodao je da se dogodila promena vlasti koja potvrđuje demokratski kapacitet Crne Gore.

"Zaista mislim da imamo razloga budemo ponosni na sve ono što smo uradili kao vlast, ali i na ono što u ovih 15 dana od promijenje političke realnosti u Crnoj Gori pokazujemo. Ovi koji slave pobjedu s pravom slave pobjedu, pobijedili su", smatra Đukanović.

Naveo je i da su imali priliku da u prethodnih 30 godina kažu "izgubili smo", ali da nisu to uradili.

Ocenio je da će ovo valjda biti prvi izbori koji su regularni jer, kako je rekao "mi nijesmo pobijedili".

"Priznali smo rezultat i nije nam padalo na pamet da se služimo nekim naknadnim postizbornim inženjeringom. Ne mislim da je to pravilno čitanje demokratije i pravilno čitanje volje građana", istakao je crnogorski predsednik.

Borba za Crnu Goru i u šumi

"Za Crnu Goru ćemo se boriti ne samo u parlamentu nego i u šumi ako bude trebalo", kazao je Đukanović.

On je dodao "da ne vidjeti da se, na neki način, restaurira nacionalistička politika s početka 90-ih, znači političko sljepilo".

"Podsjetiću vas, tada sam kazao i tada se krenulo sa idejom da se štite interesi ugroženog srpskog naroda u drugim državama. Zaštita, navodno, ugroženog srpskog naroda u Crnoj Gori je podrazumijevala rušenje suvereniteta crnogorske države, dakle i besprizorno miješanje u unutrašnji politički život", ocenjuje Đukanović.

Misli da su postavili dobar demokratski i evropski temelj Crnoj Gori, i da može da izdrži taj udar, a da će joj oni, naravno i dalje biti stamena odbrana, sada iz pozicije najjače opozicione stranke u crnogorskom parlamentu.

"Mislim da mi to možemo da izdržimo. Ako je riječ o vlasti, poštujemo demokratska pravila. Vlast se bira na slobodnim izborima. Građani su slobodnom voljom željeli ovakvu vlast i imaju je", rekao je on. 

Dodao je da se savez većine potvrdio da neće menjati spoljno-politički kurs Crne Gore, da neće pokušavati da izvedu Crne Gore iz NATO-a i da će nastaviti put ka EU.

"Kazali su da preuzimaju sve međunarodne ugovore koje je Crna Gora potpisala. I kazali su da neće mijenjati državni i pravni status Crne Gore i simbole Crne Gore. Neko će kazati, većinu od tih odluka ne bi mogli ni donijeti, ne ulazeći u ustavno pravna rješenja, važno je to bilo čuti od njih. Ja sam veoma zadovoljan time što sam čuo", naveo je Đukanović.

Istakao je i da poštuju promenu u nečijem stanovištu, i daju mu priliku da nešto radi, ali i da će iz opozicije vrlo tvrdo zastupati intenzivniji hod ka evropskom sistemu vrednosti.

Ponovio je da će braniti Crnu Goru "i iz šume ako treba".

"Pa naravno, branićemo je svim sredstvima, kao što sam rekao i iz šume, i nećemo se valjda, kao što znate, tu razlikovati u odnosu na generacije naših predaka", poručio je on.

Zapitao je, kako mislite da se Crna Gora odbranila kroz prethodne vekove, i otkud Crnoj Gori deset vekova državnosti?

"Tako što nije branjena u parlamentu, nego je branjena oružjem, branjena je u šumi. Prema tome ako neko misli da može da nam oduzme naš krov nad glavom, radićemo ono što biste i vi radili kada bi neko došao da vam mimo vaše volje ruši vaš krov nad glavom, to je logično", zaključio je Đukanović.

"Ako Amfilohije postavi kamen biće mu srušen"

Upitan može li da se desi scena koja je već najavljena da će biti u toj euforiji pobednika, na primer, na Cetinju, kao simbolu crnogorske države, da Amfilohije i SPC, napravi hram, rekao je da se to ne može dogoditi.

"To može biti njegova namjera koja se na Cetinju ne može dogoditi. Naravno, ako krene, i postavi kamen, biće mu taj kamen srušen, i on to zna i zato neće krenuti. Naravno, to on najavljuje otkako je došao '89. godine da će da sruši Mauzolej, a da postavi i vrati gore crkvu Karađorđevića. Naravno, nema šanse za to. Nema nikakve šanse", poručio je Đukanović.

Rekao je i da će ga zaustaviti oni koji treba da ga zaustave i koji su mu to već kazali. To su mu, kako je naveo, kazali građani Cetinja, da verovatno preko njih živih to ne može da uradi. To je priča koja se tu završava".

On je dodao da svako ko iole ozbiljno analizira zapadno-balkansku politiku u posljednje dve, tri godine, mora primetiti da se, korak po korak, restauriraju i revitalizuju ideje iz 90-ih godina.

"Tadašnje ideje su bile da se formira velika Srbija, velika Albanija i velika Hrvatska. Posledica tih suludih ideja je velika tragedija u kojoj je živote izgubilo blizu 150.000 ljudi", rekao je Đukanović. 

"Crnogorci su Milogorci"....

Govoreći o odnosu Srbije prema Crnoj Gori Đukanović kaže da je Crna Gora na stubu srama u medijima u Srbiji.

"Crnogorci su Milogorci, još gore od toga Crnogorci su ustaše, čime se, dakle, pokazuje elementarno neuvažavanje, odnosno za svakog ko zna istoriju, i ko elementarno pažljivo čita i naše medije i našu političku i društvenu realnost, dakle, potpuno je jasno da se pravi uvertira za ono što se želi poručiti", smatra Đukanović.

Dalje, kako Đukanović navodi, Crna Gora je greškom nekom 2006. godine ostvarila svoju samostalnost, ali da je Crna Gora je prirodni deo srpskog sveta, prirodni deo velike Srbije.

"Vjerovatno, dodatno u okolnostima u kojima je krenuo proces formalizacije nezavisnog Kosova, neka vrsta hrane kojom treba nahraniti gladna nacionalistička usta, koja sve teže podnose gubitke kroz koje su prolazili, a najteže, čini mi se, podnose formalizaciju gubitka Kosova i, dakle, Crna Gora bi u tu svrhu mogla dobro poslužiti", ocenjuje Đukanović.

Rekao je i da Crna Gora ni najmanje ne gleda na to ne samo, kako je kazao dobronamerno ne može ni gledati, nego ni naivno, ne slušaju to što se u zvaničnim obraćanjima kaže, nego uz to čitaju i između redova. 

"Neću podneti ostavku, nemam kontakte s Dodikom i Vučićem"

"Graditi građansku državu na Balkanu je težak posao. Moja poruka je sledeća - 14 godina radimo na tome. Je li neko vjerovao da ćemo za 14 godina to završiti, da ćemo retuširati sve ono što je ukupna balkanska istorija. Da li je neko vjerovao da ćemo stalno biti vlast. Valjda ne", ocenio je crnogorski predsednik.

Kazao je da nije u kontaktu sa srpskim članom predsedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"Iz onog što sam pročitao kao njihove stavove nisam imao inspiraciju da razgovaramo, jer sam shvatio da oni apsolutno ne razumiju crnogorsku društvenu i političku realnost, a da iz ugla svojih nacionalnih interesa nepravedno i neutemeljeno sude o Crnoj Gori. Zato ne pratim to što Dodik govori", rekao je crnogorski predsednik.

Kazao je i da nije u poslovnim relacija s Vučićem. "To su gluposti", naglasio je Đukanović.

Poručio je da neće podneti ostavku na mesto predsednika Crne Gore. 

Đukanović je istakao i da je menjao "svoja politička stanovišta".

"Pripremili smo zemlju za nezavisnost, a nakon toga znali šta ćemo sa nezavisnošću", zaključio je crnogorski predsednik Milo Đukanović.