Izveštaj Stejt departmenta: Rusija se mešala u izbore u BiH

U izveštaju američkog Stejt departmenta o ruskom sistemu dezinformiranja i propagande, između ostalog, tvrdi se da se Rusija mešala u izbore u Bosni i Hercegovini.

Izveštaj nazvan "Nosioci ruskog dezinformisanja i propagandni ekosistem" je objavljen tokom ovog meseca, preneo je portal Kliks.

Sadrži više od 70 stranica, a između ostalog tretira uticaj Rusije na Bosnu i Hercegovinu.

Stejt department je ukazao na organizaciju "Katehon" čije je sedište u Moskvi.

Nazvali su je "kvazi tink-tenk" organizacijom za koju tvrde da, kako su naveli, antizapadnjački deluje objavljujući sadržaj na pet jezika.

Kao nekoga ko sponzoriše rad ove organizacije istakli su i Konstantina Malofejeva koga su Sjedinjene Američke Države već sankcionisale.

Amerikanci su istakli da "Katehon" deluje u celoj Evropi te da sebe predstavlja kao nekoga ko pruža nezavisne analitičke podatke.

Za Malofejeva tvrde da se mešao u izbore u Bosni i Hercegovini.

"Prema medijskim izvještajima Malofejev je navodno bio umiješan u aneksiji Krima, podržava separatističke snage u Donbasu, miješao se u izbore u Bosni i Hercegovni te je imao učešće u akviziciji medija u Grčkoj, Bugarskoj i Srbiji. Navedene ciljeve Katehon promovira dezinformacijama i propagandom", zaključili su u Stejt departmentu, prenosi Kliks.