Mitropolija: Pompeo pozvao Vladu Crne Gore na dijalog o zakonu

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Majk Pompeo poručio je vladi Crne Gore da povede otvoreni dijalog sa Srpskom pravoslavnom crkvom u Crnoj Gori o nedavno donesenom Zakonu o slobodi veroispovijesti i njegovoj primeni, saopštila je Mitropolija crnogorsko-primorska.

Majk Pompeo je u pismu – odgovoru koje je poslao arhiepiskopu Elpidoforu, predsedavajućem Skupštine kanonskih pravoslavnih episkopija sa sedištem u Njujorku napisao: "Ohrabrujemo Vladu Crne Gore da povede otvoreni i transparentan dijalog sa Srpskom pravoslavnom crkvom o Zakonu i njegovoj primjeni".

"Bilo koji napor da se razmotri valjanost imovinskih zahteva treba u potpunosti biti u skladu sa crnogorskim zakonom i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima", poručio je američki državni sekretar. 

Zahvaljujući se na pismu koje mu je prethodno poslao vladika Elpidofor, Pompeo ističe da su on i predsednik Tramp čvrsto uvereni da pojedinci bilo gde u svetu imaju neotuđiva prava da mirno i otvoreno praktikuju svoju veru.

On dalje navodi da je američki Stejt department pratio razvoj situacije u vezi sa donošenjem novog crnogorskog Zakona o slobodi veroispovesti.

"Mi razumemo da su neke religijske grupe istakle zabrinutost zbog zakonskih odredbi u vezi sa vlasništvom nad imovinom i pravnim postupkom kroz koji će se suditi o spornom vlasništvu. Iako Vlada smatra da je u potpunosti uključila predloge date u mišljenju Venecijanske komisije o Zakonu, oponenti tvrde da crnogorska vlada nije sprovela inkluzivne i detaljne konsultacije sa vjerskim organizacijama i javnošću, kako je preporučila Komisija. Iako su protesti u Crnoj Gori uglavnom mirni, zabrinuti smo zbog stalnih tenzija i nedavnih izolovanih slučajeva nasilja", navodi se u pismu državnog sekretara SAD.

Zaključuje da "posvećenost Amerike verskim slobodama nikada neće splasnuti".

Mitropolija podseća da su nedavno izaslanici Episkopskog saveta Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, episkop Metodije i protojerej-stavrofor Radomir Nikčević, imali nekoliko sastanaka sa zvaničnicima Stejt departmenta, Kongresa i Helsinškog odbora u Vašingtonu.

broj komentara 2 pošalji komentar
(nedelja, 01. mar 2020, 00:10) - anonymous [neregistrovani]

Kako da ne, samo

kada ukinete zakon o otimanju imovine srpske crkve.

(subota, 29. feb 2020, 14:49) - anonymous [neregistrovani]

Kopriva.

NATO je sa Makedonijom i Crnom Gorom seo tako reci u koprive pa sad sve pokusava da ne bi previse peklo.