EU nudi pomoć u rešavanju krize u Crnoj Gori po modelu Severne Makedonije

EU može da pomogne u rešavanju institucionalne krize u Crnoj Gori, kao što je to učinila i u Severnoj Makedoniji, ali da za njihovo uključivanje nije dovoljan poziv opozicije, rekao je kopredsedavajući Parlamentarnog odbora EU i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) Vladimir Bilčik.

Odgovarajući na pitanje Vijesti da li i na koji način Evropski parlament i Brisel mogu da pomognu u rešavanju institucionalne krize u Crnoj Gori i da li to može uticati na dalje pregovore sa EU, on je istakao da dijalog koji su koristili u Severnoj Makedoniji i drugi mehanizam - interparlamentarni dijalog koji je na snazi u Srbiji, mogu da se aktiviraju i ovde, "naravno, na zahtev Crne Gore."

Na zajedničkoj pres konferenciji sa predsednikom Skupštine Ivanom Brajovićem nakon sjednice POSP-a, Bilčik je kazao da je EP spremna da pomogne u tom procesu, kroz proces medijacije ili da ponudi savete. "Već smo bili u prilici da nas neke zemlje kandidati zamole za takvu pomoć, da učinimo što možemo da se razvije ta politička kultura u parlamentu i drugim institucijama", pišu Vijesti.

On je ocenio da je pitanje verskih zajednica isključivo u nadležnosti države Crne Gore, ali da taj postupak mora da se vodi u skladu sa svim međunarodnim i drugim relevantnim standardima u oblastima ljudskih prava.

"Ističemo da je dijalog način ka pronalaženju rješenja u ovom sporu i predlažemo da se u duhu dijaloga nastavi rad na otvorenim pitanjima. Tu mislimo na Zakon o slobodi vjeroispovijesti i pravnom položaju vjerskih zajednica", istakao je Bilčik.

Odgovarajući na novinarsko pitanje da li je Brisel dobio pozive od opozicije da se uključi u dijalog o Zakonu o slobodi veroispovesti, kazao da se mogu uključiti jedino na poziv svih relevantnih aktera u zemlji. 

"Ne možemo doći na poziv samo jednog dijela političkog spektruma, ali smo spremni da pomognemo. Kad dođe do takve saradnje, ta naša djelovanja su uglavnom vezana za sami postupak, proceduru, pokušavamo da kreiramo prostor za razgovor. Nismo tu nikada sa namjerom da nametnemo neka rješenja već da podstaknemo dijalog", rekao je on.

Brajović je rekao da je Crna Gora regionalni lider kad je i pitanju proces EU integracija.

"Naše stvari rješavamo sami, a uvijek je dobrodošlo da imamo otvorenu komunikaciju sa svim našim evropskim partnerima", rekao je Brajović.

On je kazao da je Crna Gora sposobna da implementira zakone, koji treba da važe jednako za sve.

"Ne postoji mogućnost da funkcioniše država u državi i da neko ne poštuje zakon i da neko bude izuzet od primjene", rekao je on.

Bilčik je nakon sednice POSP-a kazao da je ova godina naročito značajna, jer Hrvatska kao zemlja iz susjedstva predsjedava EU u prvom dijelu, a nakon nje Nemačka, te smatra da imamo jedinstvenu priliku da "učinimo da postupak proširenja bude politički prioritet za kompletnu EU".

broj komentara 13 pošalji komentar
(petak, 28. feb 2020, 10:50) - Cikago [neregistrovani]

,,Implementiranje zakona,,

G.Brajovic kaze da je montenegro ,,sposoban da implementira svaki zakon,,Drugim recima nije im potrebna nicija pomoc u nicemu.Pa kada je tako g.Brajovicu zasto ne sprovedete sporni zakon?
Izgleda da niste dobro shvatili navedenog gospodina.Oni nude svoje dobre usluge u pogledu toga da se okrenete dijalogu sa predstavnicima diskriminisanog Srpskog naroda u vasem montenegru.
Ali po vasem odgovoru, stice se utisak da vi najbolje znate, da je sve u redu I da vam njihove dobre usluge, nisu potrebne.
Razmislite malo bolje, da vam posle ne bude kasno.

(četvrtak, 27. feb 2020, 22:24) - Razuman Srbin [neregistrovani]

Posrednici

Naravno da je Crna Gora lider u regionu u evrointegracijama jer je uradila sledece korake bas po ukusu "Evrope": 1. Odvojila se od Srbije, 2. Priznala je Kosovo, 3. Usla je u NATO, 4. Vodi jasnu i nedvosmislenu antisrpsku politiku. U tom smislu bi i EU posredovala i navodno "pomogla" Crnoj Gori u resavanju krize- daljom podrskom takve politike, koliku god krizu i haos da to izazove.

(četvrtak, 27. feb 2020, 17:16) - anonymous [neregistrovani]

Nista

Nista od toga.
Nece Milo.

(četvrtak, 27. feb 2020, 17:06) - anonymous [neregistrovani]

Ko bi eu ?

Ko je to eu ?

(četvrtak, 27. feb 2020, 16:37) - anonymous [neregistrovani]

Pomaganje

Jos samo to fali.

(četvrtak, 27. feb 2020, 15:29) - anonymous [neregistrovani]

Pomaganje

Nemojte molim vas vise pomagati.
Pogotovo ne kao u Makedoniji!
Narod tamo od vase pomoci ne moze vise ni da dise a kamo li da zivi.
Pogotovo vam puno hvala za pomoci celog Balkana!
Jos brojimo mrtve i nestale!

(četvrtak, 27. feb 2020, 15:17) - Воронцов [neregistrovani]

Надлежност државе

А мора ли држава да поштује људска права? Нико до сада није осудио очигледна кршења људских права у Црној Гори .

(četvrtak, 27. feb 2020, 15:06) - anonymous [neregistrovani]

Manjih drazava

a vecih regionalnih lidera. Sve do jedne vodeci lider.

(četvrtak, 27. feb 2020, 13:58) - Ужичанин [neregistrovani]

Модел "Северне Македоније" би био кошмар за Мила.

Када би се поменути рецепт применио онда би Срби као народ у Црној Гори били третирани попут Албанаца у Северној Македонији а то Мило (уз подршку Запада, НАТО и ЕУ-пре свега Немачке) никада неће дозволити.

(četvrtak, 27. feb 2020, 13:56) - anonymous [neregistrovani]

Srbi u Crnoj Gori

Ako podele narod kao u Makedoniji, biće Crnogorci i Srbi a u stvari sve su to Srbi, tako da nam ne treba Makedonski model.Samo čekati još malo da se skroz smanji uticaj Amerike i jačanje Rusije i Kine što je već sad se vidi nezaustavljiv proces u tom smeru.