Izetbegović, Radončić i Komšić poručili Dodiku "da ne prelazi crvenu liniju"

Lideri SDA, SBB-a i DF-a, Bakir Izetbegović, Fahrudin Radončić i Željko Komšić, poručili su lideru SNSD-a Miloradu Dodiku i zvaničnicima RS da "neće dozvoliti prelaženje crvene linije", poručivši im da povuku nedavne zaključke definisane u Skupštini RS.

Bakir Izetbegović je u svom obraćanju nakon zajedničkog sastanka u Predsedništvu BiH rekao da će na svaku pretnju teritorijalnom integritetu BiH odgovoriti snažno.

"Nijedan pedalj ove države se ne može otcijepiti. Takvo nešto dovodi do narušavanja mira. Upozoravamo predstavnike međunarodne zajednice, a posebno OHR, da je krajnje vrijeme da se poduzmu koraci za krizu koju je prouzrokovao Dodik. Dosadašnje djelovanje međunarodne zajednice ih je samo ohrabrilo", istakao je lider SDA.

Izetbegović je dalje naveo da od Srbije traže da se striktno pridržava Dejtonskog sporazuma, a naročito njegovog člana 1.

"Blage i neuvjerljive reakcije Vučića kada u njegovom prisutvu i pred patrijarhom SPC, Dodik prijeti secesijom i narušavanjem teritorijalnog integriteta BiH. Ovo nije prijetnja samo BiH nego cijeloj regiji. Nećemo pristajati ni na kakve ucjene. Nećemo podržati izbacivanje stranih sudija iz Ustavnog suda, o tome se može razgovarati tek kada BiH snažno napreduje na putu ka članstvu u EU i NATO-u", rekao je lider SDA.

Fahrudin Radončić je rekao da su danas "kao vladajuća koalicija izvršili moralnu i državničku obavezu da iskažu stav patriotskih snaga u BiH nakon ovoga što danima dolazi od Dodika i vlasti RS".

"Nismo to uradili da bismo uplašili građane, nego da bismo rekli Dodiku i politici separatizma da postoji crvena linija preko koje se ne smije preći. Nakon ovih reakcija, očekujemo da se izvrši korekcija zahtjeva koje niko ne može prihvatiti", rekao je Radončić.

Predsedavajući Predsedništva BiH i lider Demokratske fronte Željko Komšić pozvao je Milorada Dodika da se vrati radu u institucijama BiH kako to predviđaju Ustav i zakoni BiH.

"Štetu od njegovih postupaka u najvećoj mjeri snosit će građani RS zbog povlačenja potencijalnih investitora koje će otjerati atmosfera nesigurnosti. Druga stvar, ovdje u Predsjedništvu imate mnogo sporazuma i ugovora finansijske naravi. Veliki dio tog novca treba da ide u RS. Zato je takva vrsta političkog djelovanja nepotrebna i nanosi štetu onim ljudima za koje kaže da se zalaže", kazao je Komšić.

Dodao je da se mora znati dokle se može ići u političkom delovanju.

"Država BiH i njen suverenitet i integritet nisu nešto o čemu se pregovara, institucije BiH, uključujući Ustavni sud i strane sudije, također nisu nešto o čemu se pregovara. Da bi se o tome pregovaralo, mora se ući u sveobuhvatnu reformu sistema. To što nam se odluke sudova ne sviđaju, ne znači da se one ne moraju provoditi, ali ne možete ih direktno rušiti i opstruirati i to svoditi na izraz volje entiteta", rekao je Komšić.

Pozvao je Dodika da se vrate uobičajenim poslovima.

"BiH se sigurno neće raspasti ni doći u priliku u kojoj je bila kad je velika sila udarila na nju i pokušala da je rasturi. Nije uspjelo tada i neće nikad, jer je to volja većine građana BiH", poručio je Komšić.

broj komentara 3 pošalji komentar
(četvrtak, 27. feb 2020, 09:30) - anonymous [neregistrovani]

Nikako cijepati

I nasjedati na propagandu, po austro-ugarskom popisu u BiH 1895 zivi 98% pravoslavaca tj. Srba.

(četvrtak, 27. feb 2020, 00:52) - ЗоранТ [neregistrovani]

Неће моћи

Бакире, ни "бабо" ти није успео да нас уплаши, па нећеш ни ти.

(četvrtak, 27. feb 2020, 00:29) - anonymous [neregistrovani]

Zasto ste radili Jugoslaviji ono sto ne zelite sebi???

Jugoslavija se mogla kidati i cepati a ovo kao ne moze! Vi ste presli te crvene linije davno, sad gledajte kako je kad se cepa nesto sto vi smatrate drzavom!