Izetbegović najavljuje krivičnu prijavu protiv Dodika

Nakon Dejtona - ovo je jedna od najtežih situacija za Republiku Srpsku, ocenjuje Milorad Dodik. Zato poziva Bakira Izetbegovića na razgovor. Lider SDA odgovara pozivom Tužilaštvu da kazni one koji, kako kaže, učestvuju u rušenju ustavnog poretka BiH i ne izvršavaju odluke Ustavnog suda. Ako se destabilizacija nastavi, Bakir Izetbegović očekuje pomoć visokog predstavnika. Najavljuje i mogućnost krivične prijave protiv Dodika i Željke Cvijanović.

Posle sednice Izvršnog komiteta Saveza nezavisnih socijaldemokrata dva poziva uputio je Milorad Dodik – jedan opšti svim strankama u parlamentarnoj skupštini BiH i jedan pojedinačni Bakiru Izetbegoviću, a sve zbog izbora domaćih sudija umesto stranih u Ustavnom sudu BiH.

"Pozivam Bakira Izetbegovića da razgovaramo o ovoj situaciji, ako hoće. Smatram da je nemoguće okretati glavu od interesa jednog naroda i republike ili dva naroda i jedne republike i da se skriva iza načelnih stvari. Zato mislimo da bi bilo dobro da se razgovor obavi što je prije moguće. Nisam optimista što se tiče rezultata, ali, nažalost, moramo razgovarati", rekao je Dodik.

Zbog političke situacije u zemlji zasedalo je predsedništvo SDA u Sarajevu. Odatle je i stigao odgovor Dodiku.

"Dok ova blokada ne prestane, nema nikakvih sastanaka. Dok se, da tako kažem, drži pištolj na slepoočnici, nema razgovora", poručuje Izetbegović.

Šta Dodik predlaže 

Primarni Dodikov cilj je da iz Ustavnog suda odu one sudije koje nisu iz BiH. Poziva sve stranke da dostave amandmane na zakon koji predlaže zajedno sa HDZ BiH. Umesto stranaca, predlaže da troje sudija u Ustavnom sudu bira Predsedništvo, a potvrđuje Dom naroda. Ostali bi bili birani kao i do sada, dvoje iz RS, a četvoro iz Federacije.

"O izmjeni strukture Ustavnog suda BiH može se razgovarati unutar eventualne reforme kompletnog pravosuđa, a strane sudije mogu biti zamijenjene domaćim samo u sklopu šire ustavne reforme", kaže Izetbegović.

Milorad Dodik odgovara i na prethodno saopštenje stranke Bakira Izetbegovića da će politička kriza u BiH nestati kada Dodik nestane s političke scene

"Što je babi milo, to joj se i snilo, moraće da se strpi", odgovara Dodik.

broj komentara 13 pošalji komentar
(petak, 21. feb 2020, 23:26) - anonymous [neregistrovani]

Ma nije valjda!

A kako će to da odgovara taj marionetski sudija u praksi, za loše obavljen posao ili za posao za koji je nalogodavno izvršen??

(petak, 21. feb 2020, 22:53) - anonymous [neregistrovani]

U "federaciji" Hrvati ne poštuju US!

A u tome im pomaže Dodik, koji stalno govori da se "ne mješa" u stvari koje se rade u "federaciji", a ustvari podržava HDZ da opstruiše sve na nivou tog entiteta.
Sve se radi na štetu većinskog Bošnjačkog stanovništva koje je najobespravljenije u BiH.
Šta je preostalo nego da se obrate strancima (mada su i oni isti kao ni dva krstaška naroda, ali malo "profinjeniji") za pomoć.

(petak, 21. feb 2020, 22:27) - vitas [neregistrovani]

napad

ovo nije napad na Dodika, desava se opsti napad na Srpski narod na citavom Balkanu, potrebna je sloga i samo sloga, sloga bice poraz vragu koji se nas sve okomijo !

(petak, 21. feb 2020, 22:20) - anonymous [neregistrovani]

Odmah na Ustavni sud

jer u njemu Bosnjaci imaju 5 sudija, stranci uvijek glasaju kako i Bosnjaci.

(petak, 21. feb 2020, 22:00) - anonymous [neregistrovani]

poljoprivredno zemljiste

Pa neka zemljiste federacije predje u vlasnistvo republike Srpske,moze i tako?
Izgleda da je ipak NAPAD najbolja odbrana.
Trazite za Republiku Srpsku izlaz na more,neka i to bude distrikt.
Trazite duplo vise nego oni....pa da vidimo ko je pravedniji???
Za poljoprivredno zemljiste trazite sve drzavne ustanove u federaciji i slicno...

(petak, 21. feb 2020, 21:41) - anonymous [neregistrovani]

Pa

ni Bakir ne poštuje Ustavni sud BiH što se tiče presude o Mostaru. Ili poštuješ sve ili ne a ne samo to što ti odgovara.

(petak, 21. feb 2020, 21:33) - anonymous [neregistrovani]

Ustavni sud

Mnogima nije jasno da ustavni sud BiH ne obavlja svoj posao po propisu.
Ustavni Sud BiH nije ni nadlezan ni zaduzen za promene tog ustava.
Sud samo proverava nove zakone dali su u skladu sa ustavom i preporucuje skupstini da li treba da se izvrse promene da bi se taj zakon mogao upotrebiti bez krsenja ustavnog prava.
Sigurno u ustavu BiH pise da li sme sudija koji nije drzavljanin BiH uopste da sluzi u toj ustanovi.
Do sada to u nijednoj drzavi na svetu nije moguce. Ako je to tako, onda je ustav vec na pocetku njegovog formiranja prekrsen i protivzakonit i sve so sada donete odluke moraju da se prave nistavim i neobavezujucim.

(petak, 21. feb 2020, 21:32) - anonymous [neregistrovani]

Kad nesto ne ide...

.... Bakir se obrati Visokom predstavniku,koji,kao i ona trojica sudija u US BiH,donesu odluku u interesu Muslimana ( po novom Bosnjaka)!?
Hrvati i Srbi mogu samo da "se zale"!
Za ovaj "posao" Dodiku ipak treba i podrska "Hrvata" ( tu se Komsic ne racuna)!
Bakiru nikako ne treba dozvoliti da i dalje prodaje ideju o izgradnji BiH kao Gradjanske drzave,posto je to maska za prvu Muslimansku drzavu na tlu Evrope!?
U takvoj drzavi,gde ne bi bila garantovana ravnopravnost naroda ,sprovodile bi se iskljucivo ideje Muslimana (Bosnjaka)!

(petak, 21. feb 2020, 21:26) - R.Srpska [neregistrovani]

Upooomoooć

Natooo upomoooć Natoooo!
To je jedino što zna političko Sarajevo.
Namjeste nemoguće pa onda tužakaju Srbe.
Samo polako ,dostojanstveno i hrabro gospodine Dodik.Narod je uz Vas!

(petak, 21. feb 2020, 21:20) - srx [neregistrovani]

A babo, njegov?

A kad je njegov "babo" krsio ustav SFRJ. tada je bilo u redu? Pa, eto, nek osjeti na svojoj kozi kako je.