Uslovni otkaz učiteljici iz Bara zbog trobojke

Učiteljica Osnovne škole "Jugoslavija" u Baru R. V. protiv koje je pokrenut disciplinski postupak, dobila je uslovni otkaz, saopštila je direktorka te škole Biljana Vukmanović.

Biljana Vukmanović je rekla da su Školski odbor i Savet roditelja te škole poslali jasnu poruku da "učionica nije i ne sme da bude mesto za bilo kakvu vrstu političkog delovanja", prenose Vijesti.

"U toku pokretanja i trajanja postupka utvrđivanja odgovornosti u vezi sa dešavanjem od 27.01.2020. godine u OŠ 'Jugoslavija' u Baru, u slučaju R. V., zaposlene na radnom mjestu nastavnik razredne nastave u ovoj školi, u proteklih 20 dana bili smo, nažalost, svjedoci brojnih neistina, ali i neprimjerenih, proizvoljnih i činjenično neutemeljenih izjava ovim povodom. Ipak, postupak je sproveden profesionalno i nepristrasno", istakla je Vukmanovićeva.

Prema njenim rečima, 18.02.2020. godine, nakon okončanog postupka, kao direktor škole shodno zakonskim odredbama i težini povrede radne obaveze, donela je odluku kojom se R. V. izriče mera uslovnog prestanka radnog odnosa, sa mogućnošću prestanka radnog odnosa, ako zaposlena u periodu od šest meseci od dana izrečene mere učini težu povredu radne obaveze.

"Istovremeno, rješenje o privremenom udaljenju - suspenziji, prestaje da važi, jer je postupak utvrđivanja odgovornosti okončan donošenjem Odluke", rekla je Vukmanovićeva.

"Misija prosvetnog radnika je da decu obrazuje"

Dodaje da je u međuvremenu, na redovnim sednicama, Školski odbor ali i Savet roditelja OŠ "Jugoslavija" poslao jasnu poruku da učionica "nije i ne smije da bude mjesto za bilo kakvu vrstu političkog djelovanja, kao i da je misija svakog prosvjetnog radnika da djecu obrazuje, vaspitava i prosvećuje, uz uvažavanje ličnosti djeteta i poštovanje različitosti".

Kako se navodi, "OŠ "Jugoslavija", "ostaje na temeljima baštinjenja znanja, veština, etičkih i kulturnih vrednosti, multietničkog sklada i multikonfesionalnosti, uz svoju najvažniju ulogu: da se deca u njoj osećaju prijatno, dobrodošlo i da uspomene za školu vežu samo za lepe trenutke".

"Na to imaju pravo a mi, zaposleni u školi, imamo obavezu da im ostvarenje tog prava i omogućimo", rekla je Vukmanović.

Želi, kako je istakla, da ukaže na ogromnu potrebu razumevanja između zaposlenih u vaspitno-obrazovnim ustanovama i roditelja.

"Samo skupa, udruženi, zajedničkim naporima i saradnjom, djecu možemo izvesti na put kojim treba da hodi svaki mladi čovjek 21. vijeka. Naša je obaveza da im pružimo ruku, kako bi sjutra postali humanisti, obrazovani i emancipovani ljudi, spremni da odgovore izazovima novog, savremenog doba koje zhtijeva kulturnog, odgovornog i svestranog pojedinca, sa razvijenim osjećajem empatije, poštovanja različitosti i željom da u svakom smislu unaprijedi okruženje u kojem živi i stvara, u nasljeđe generacijama koje dolaze. Iskreno vjerujem da će naša zajednička misija opravdati viziju koju sada imamo. Jer - to dugujemo djeci", zaključila je Vukmanovićeva.

broj komentara 9 pošalji komentar
(utorak, 18. feb 2020, 21:07) - anonymous [neregistrovani]

У питању је стара црногорска тробојка...

...коју ових дана грађани Црне Горе масовно цртају широм земље по зидовима, зградама и др. јавним местима.... Све остало је у коментарима читалаца тачно!

(utorak, 18. feb 2020, 20:50) - milan lala [neregistrovani]

Kazna za trobojku

Sta rece onaj vajni profesor iz N. Sada kao Srbi nisu ugrozeni u C. Gori a uciteljicu da izbace sa posla jer su deca u skoli crtali Srpsku trobojku na casu likovnog . Uzasan kriminal u C. Gori naslikati trobojku na casu likovnog . Ovakava kazna govori o teskoj panici Djukanovica , no sta god da preduzme nema mu uskoro spasa . 

(utorak, 18. feb 2020, 19:39) - anonymous [neregistrovani]

Trobojka?! Ma kakvi

Smetao im veliki Štrumpf.

(utorak, 18. feb 2020, 18:22) - anonymous [neregistrovani]

Top

Cini mi se da je direktorka našla način da ostavi Radu na poslu, a da istovremeno oduži dug prema Milu i nadređenima. Ekstra! :)

(utorak, 18. feb 2020, 18:20) - anonymous [neregistrovani]

Requiem 88.

kako kaze jedna pesma iz proslog veka "Svako pleme crta granicu, svi bi hteli svoju stranicu..."

(utorak, 18. feb 2020, 15:36) - anonymous [neregistrovani]

plafon

plafon se sav izvitoperio samo sto ne padne deci na glave a oni se uhvatili za trobojku.strasno.

(utorak, 18. feb 2020, 15:32) - anonymous [neregistrovani]

balkan

svi ti narodi su jedan narod ali da bi bilo sto vise vodja to se podelilo na vise drzavica i sada ko se usudi mislit i radit drugacije bit ce sprecen na sve moguce nacine.

(utorak, 18. feb 2020, 14:31) - anonymous [neregistrovani]

Multietnicnost i multikonfesionalnost

U CG me jako podsjeca na istu u Federaciji BiH, gdje su Srbi i SPC izuzeti, cak sta vise, prava su im sve manja, ako ih uopste imaju. Zapravo cini mi se da bi i jedni drugi najvise volili da je ''srpsko pitanje'' rijeseno kao u HR.

(utorak, 18. feb 2020, 14:26) - anonymous [neregistrovani]

A naziv škole

je indikativan.