Amfilohije: Dijalog moguć samo ako Vlada prihvati amandmane Mitropolije

Ako je poziv na dijalog predsednika Vlade Crne Gore Duška Markovića samo poziv da razgovaramo o bezakonju, onda je bolje da se tu ne započinje razgovor, izjavio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije za "Dan".

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije navodi da je Crkva spremna za razgovor ako je vlast, na prvom mestu, spremna da prihvati amandmane koje je Mitropolija podnela na sporni Zakon o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica.

Govoreći o aktuelnoj situaciji u vezi sa Zakonom o slobodi veroispovesti, premijer Duško Marković je ranije najavio da će se zvanično obratiti mitropolitu Amfilohiju za nastavak razgovora o onim pitanjima koja se se razumeju ili o strahovima koji postoji, kao i da država garantuje da nema razloga za strahove.

"Blagodarimo predsedniku Vlade na njegovom interesovanju za donošenje normalnog zakona o Crkvi i verskim zajednicama u Crnoj Gori. Blagodarimo i na tom njegovom obećanju da će uputiti zvaničan poziv. Međutim, skrećemo pažnju, ako pod tim pozivom on podrazumeva onakve razgovore kakvi su dosad nekoliko puta vođeni, gde se mi obavezujemo da prihvatimo to bezakonje, i da o njemu razgovaramo, onda tu bolje da se ne započinje nikakav razgovor", rekao je Amfilohije.

Poručio je da Crkva očekuje istinski, pravi dijalog, koji je u saglasnosti sa Venecijanskom komisijom i sa evropskim zakonima jasan dijalog kako bi se, kako je rekao, doneo zakon koji je saglasan vekovnom predanju Crne Gore i savremenim evropskim zakonima.

"Ako je to samo poziv da razgovaramo o ovom bezakonju, onda nema potrebe. Oni su nama to nametali već nekoliko puta. Potpredsjednik Vlade Zoran Pažin nam je nametao razgovor o tom bezakonju. Nije bilo govora o tome. Pokušali smo da im to obrazložimo prilikom susreta sa njima, pre Skupštine, oni su ostali pri tome, nisu prihvatili minimum onoga što smo mi tražili preko onih amandmana", naveo je Amfilohije.

Ako predsednik Vlade, dodao je mitropolit, smatra da taj razgovor treba da bude o istinskom dogovoru i prihvatanju amandmana, onda ćemo mirne duše razgovarati o tome, "jer mi smo za zakon, ovo je Crkva koja je na zakonu utemeljena i zakonom vekovima vlada".

Govoreći o dešavanjima u vezi sa planiranom litijom na Cetinju, mitropolit je rekao da oni svake subote idu na Ćipur, gde služe liturgiju, a da je sada to Crkvena opština nazvala litijom, koja bi prošla od Cetinjskog manastira do Ćipura.

"S obzirom na te neprilike na Cetinju, umolila nas je policija da ne idemo do Ćipura nego da se moleban održi samo u Cetinjskom manastiru. Mi smo to prihvatili radi mira u gradu i radi bratske ljubavi", rekao je Amfilohije.

broj komentara 5 pošalji komentar
(četvrtak, 23. jan 2020, 15:44) - anonymous [neregistrovani]

Pravda

Ako ganjamo nekakvo pravo i pravdu, donji smo. Svi oni dobro znaju da je pravo na našoj strani a i oni i njihovi nalagodavci razumiju samo jezik npr. kad im blokiraš ulicu, sjedeš na ulicu i oni ne mogu prolaziti, ići na posao, u prodavnicu, po drogu ili kud već idu. E onda moraju sjesti pa pričati.

(četvrtak, 23. jan 2020, 15:23) - Воронцов [neregistrovani]

СПЦ је тражила само равноправност

Црногорске власти наметнуле су дискриминаторски закон усмерен против СПЦ. Међутим ситуација је таква да тим властима непријатељски настројеним према СПЦ закон ништа не вреди ако га не могу применити. А неће га моћи применити ако до краја наиђу на отпор СПЦ провођењу закона.

(četvrtak, 23. jan 2020, 14:54) - anonymous [neregistrovani]

HM

Hm.Juce je bio uslov za pregovore da se povuce Zakon.Danas vidim meksi stav.Sutra ce biti jos meksi.Mi Srbi ili SPC u CG govorimo nemustim jezikom koji niko ne shvata ozbiljno.Neverovatno je dokle smo pali.

(četvrtak, 23. jan 2020, 14:14) - anonymous [neregistrovani]

hm

Ne znam šta je pametno, ali znam da trebate što pre preduzimati korake jer čim broj građana krene opadati, a uskoro će, vi ste svoje pregovaranje završili. Možda da te litije krenu ujutro i onda vi polako vodajte narod ulicama, tako blokirate sve gradove, i jednostavno moraće neko da vam se obrati i traži rešenje. Bilo kakvo razvlačenje priče, i velike dugoročne strategije odgovaraju MIlu jer će naroda biti sve manje na ulicama.

(četvrtak, 23. jan 2020, 12:13) - anonymous [neregistrovani]

СПЦ

Зашто се често заборавља префикс СПЦ, ...ипак је то нечији део плана и покушаја .....
Али се изненадили изласком народа....
Сад испаде да Амфилохије спашава Ђукановићем режим, не први пут.