Novi napad na pravoslavne bogomolje u Sarajevu

Nakon provale i pljačke Hrama Svetog Save u ilidžanskom naselju Blažuj uoči pravoslavne Nove godine, oskrnavljen je i kompleks Crkve Svetih apostola Petra i Pavla u hadžićkom naselju Osenik, prenosi RTRS. Za samo tri dana, to je drugi slučaj napada na pravoslavne bogomolje u Sarajevu.

Dok je policija tražila "nepoznate" pljačkaše Hrama u Blažuju, provaljen je i crkveni kompleks u Osenik, ni dvadeset kilometara dalje.

Na crkvenom domu razvaljena su vrata, deo sitnog inventara je otuđen. Drugi ispreturan.

"Kao ljudi hrišćani zaista smo uznemireni i potreseni. Pred velike hrišćanske praznike Krstovdan i Bogojavljenje i kada dočekujemo praznik Svetog Jovana Krstitelja, mi smo opet imali problem. Opet imamo vandale, opet imamo provale", priča Darko Danilović, paroh blažujski i administrator pazarićki.

Izgrađen u 19. veku, Hram Svetih apostola Petra i Pavla u proteklom ratu golgotu je "proživljavao" zajedno sa verujućim narodom Pazarića i Tarčina. Od 2007. počeli su sa obnovom bogomolje, prenosi RTRS.

Ova pravoslavna bogomolja kao i gotovo sve u sarajevskoj kotlini nebrojeno puta bila je meta napada i skrnavljenja.

Paljena su joj vrata, razbijana stakla, uništavan oltar. Na ulazu u crkvu odnedavno su blindirana vrata, na crkvenim prozorima čelične "rešetke".

"Mi smo ovde nemoćni. Jedino što možemo je uzdati se u policiju i nadležne institucije sa vrha države koje bi trebalo da povedu više računa. A ovaj put pozivamo da se sve službe, sve agencije uključe", apeluje paroh Danilović.

Dušan Šehovac, predsednik Udruženja "Istina i pravda", kaže da ovakvim ignorantskim odnosom samo ruše BiH, vrše dezintegraciju Bosne i Hercegovine, povećavaju međuetničku distancu.

broj komentara 3 pošalji komentar
(nedelja, 19. jan 2020, 19:26) - anonymous [neregistrovani]

Postaviti kamere

Pa hapsiti. 

(subota, 18. jan 2020, 16:18) - anonymous [neregistrovani]

postavite nocnog cuvara

za materijanu nadoknadu puno njih bi se javilo da budu nocni cuvari, a ako se i pored nocnog cuvara desi opet istastvar menjati cuvara, uzet nekog ko nocu cuva, a ne da spava.

(subota, 18. jan 2020, 13:25) - Miso [neregistrovani]

Ovo je teror

Ovo je teror nad pravoslavim stanovnistvom i dobro smisljeno. Mozda da bi se crkveno imanje prodalo