Makedonska policija priznala beg jednog od pripadnika "kumanovske grupe"

Gotovo mesec dana od sukoba u Kumanovu, makedonska policija je priznala da je jedan od pripadnika "kumanovske grupe" pobegao. Sulejman Osmani je umakao policajcima pošto im je pokazao gde je sakriveno oružje ukradeno tokom napada na karaulu Gošince.

Jedan od pripadnika "kumanovske grupe" koji je uhapšen u policijskoj akciji u Kumanovu pobegao je iz pritvora zahvaljujući tome što je ostao bez nadzora, saopštila je makedonska policija.

Sektor za unutrašnju kontrolu i profesionalne standarde "izvršio je proveru okolnosti bekstva jednog od privedenih pripadnika kriminalno-terorističke grupe, pa je konstatovano da su policajci koji su bili zaduženi za čuvanje i obezbeđivanje teroriste postupili neprofesionalno i protivno policijskoj proceduri".

Bez obzira na saopštenje makedonske policije, i dalje ostaje nejasno na koji je način Sulejman Osmani uspeo da pobegne policajcima, pošto je tokom sukoba u Kumanovu bio povređen, a ruke su mu bile vezane. "Komandant Sulja" je, navodno, makedonsku policiju odveo do sela Brest, gde je oružje bilo sakriveno, da bi zatim uspeo da pobegne u planine.

Njegov beg je pokrenuo talas kontroverzi, pa su ga porodice nekolicine ubijenih pripadnika "kumanovske grupe" nazvale izdajnikom, dok je na njegovu stranu stao jedan od komandanata albanskih pobunjenika iz 2001. godine, Džezair Šaćiri, ili "Komandant Hodža".

Odgovorni policajci su, kako se navodi, osobu osumnjičenu za terorizam ostavili bez neophodnog nadzora, što je on iskoristio i pobegao sa lica mesta. Time su, kako je utvrđeno, policajci napravili disciplinski prekršaj pa će protiv njih biti pokrenut postupak za utvrđivanje disciplinske odgovornosti, navedeno je u saopštenju policije.

Tokom sukoba u Kumanovu poginulo je osam policajaca, a 37 je ranjeno. Istovremeno, ubijeno je ukupno deset pripadnika "kumanovske grupe", a 30 se predalo.

broj komentara 0 pošalji komentar