Čitaj mi!

Gruzijski parlament usvojio Zakon o stranim agentima, policija vodenim topovima na demonstrante

Gruzijske specijalne snage koristile su vodene topove i suzavac da bi rasterale demonstrante koji ispred parlamenta u Tbilisiju protestuju zbog usvajanja zakona o stranim agentima.

Parlament Gruzije usvojio je predlog zakona o stranim agentima, uprkos protestima opozicije. Opozicionari i njihove pristalice protestuju ispred zgrade parlamenta, a saobraćaj na centralnoj aveniji Rustaveli je blokiran.

Poslanici u gruzijskom parlamentu sukobili su se u ponedeljak dok je parlamentarni odbor raspravljao o kontroverznom zakonu koji bi regulisao "strane agente", za koji kritičari kažu da je napravljen po uzoru na zakonodavstvo u susednoj Rusiji.

Zakon predviđa da organizacije, koje dobijaju više od 20 odsto finansiranja iz inostranstva, budu registrovane kao "strani agenti" i da budu podvrgnute nadzoru Ministarstva pravde.

Gruzijska predsednica Salome Zurabičvili najavila je da će staviti veto na zakon, za koji je rekla da će ugroziti nade Gruzije da se pridruži Evropskoj uniji i NATO-u, mada u toj zemlji parlament može da nadjača predsednički veto.

Prošlog meseca, više od 60 organizacija civilnog društva i medija u Gruziji, saopštilo je da se neće pridržavati zakona ako bude usvojen.