Čitaj mi!

Kineski rudari na sigurnom, dve nedelje proveli pod zemljom

Svih preostalih 11 rudara koji su dve nedelje bili zarobljeni usled podzemne eksplozije u rudniku zlata u kineskoj provinciji Šandong izvučeni su na sigurno.

Prvi spaseni rudar izveden je iz rudnika s crnim povezom preko očiju. Prema navodima državne televizije Si-Si-Ti-Vi, rudar je bio izuzetno slab. Spasioci su fizički iznurenog muškarca zamotali u ćebe pre nego što su je kolima Hitne pomoći odveden u bolnicu, prenosi Rojters.

Tokom sledećih nekoliko sati, 10 rudara iz drugog dela rudnika, izvođeni su iz okna u grupama.

Jedan je povređen, dok su nekoliko viđeno kako se uz pomoć spasilaca sa, takođe, crnim povezom preko očiju, kreću ka ambulantnim vozilima.

Dvadeset dva rudara bilo je zarobljeno na oko 600 metara pod zemljom u rudniku Hushan od eksplozije 10. januara u Kikiji, glavnom regionu za proizvodnju zlata  u provinciji Šandong.

Jedan rudar je preminuo. 

Zvaničnici su u četvrtak rekli da su im potrebne još dve nedelje da se se izborili sa "teškim blokadama" i došli do grupe od deset muškaraca koji su od spasilačkog tima dobijali hranu.

Državni mediji su, međutim, ranije rekli da se više od 600 spasilaca na licu mesta nada da će u nedelju doći do 10 osoba u petom delu rudnika.

Rečeno je da su rudari od subote dobijali normalnu hranu, nakon nekoliko dana života na "hranjivim rastvorima", navela je agencija Sinhua.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">