Sestra Kim Džong Una: SAD brinu zbog Božićnog poklona

Još jedan samit sa Sjedinjenim Američkim Državama nije potreban i nije od koristi za Severnu Koreju dokle god Vašington ne promeni svoju pregovaračku poziciju, izjavila je sestra severnokorejskog lidera Kim Džong Una, Kim Jo Džong.

Kim Jo Džong je saopštenje izdala preko državne KCNA agencije, nakon što je američki predsednik Donald Tramp početkom nedelje izjavio da će održati sastanak sa Kim Džong Unom ukoliko proceni da može da bude koristan, prenosi Jonhap.

"Sumnjam da će nešto poput samita Severna Koreja - SAD da se dogodi ove godine. Ipak moguća su iznenađenja, u zavisnosti od procene i odluke dvojice lidera", rekla je Kimova mlađa sestra.

Ona je dodala da to ne znači da Severna Koreja neće sprovesti denuklearizaciju.

"Ono što želimo da kažemo je da denuklearizacija nije moguća u ovom trenutku", rekla je Kim Jo Džong i dodala da do denuklearizacije može da dođe jedino ako neke krupne stvari SAD promene.

Prema njenim rečima, potpuno je isključeno pitanje ukidanja sankcija iz agende pregovora.

"Prethodna tema denuklearizacije u zamenu za ukidanje sankcija promenjena je u temu povlačenje neprijateljstva u zamenu za nastavak pregovora. Mi smo u potpunosti sposobni da živimo pod sankcijama", rekla je ona.

Ona je ponovila i da SAD možda i dalje brinu oko "primanja Božićnog poklona" uoči predsedničkih izbora koji i nisu tako daleko.

Kako je rekla, lična osećanja koje Kim Džong Un ima prema američkom predsedniku Donaldu Trampu su "nesumnjivo dobra i čvrsta", ali da Pjongjang "ne bi trebalo da prilagođava svoju taktiku prema SAD u zavisnosti od odnosa sa američkim predsednikom.