Tramp u ratu sa Tviterom, proglasili mu tvit sumnjivim

„Proverite podatke“ dodato je u fusnotu Trampove objave o glasanju poštom kao nesigurnom

Američki predsednik optužio je društvenu mrežu Tviter da se otvoreno uključila u predizbornu kampanju protiv njega pošto je ispod dve njegove objave u utorak uveče stavila napomenu „proverite podatke".

Objave su se ticale glasanja poštom, Tramp je napisao da nema šanse da to bude bilo šta drugo sem prevare, da će koverte biti otvarane, ubacivani lažni listići i potpisi birača.

Tviter je ispod ovih objava stavio upozorenje „proverite podatke o glasanju poštom" koje vodi ka sadržajima koji objašnjavaju detalje o ovom načinu glasanja.

Predsednik SAD je reagovao optužujući Tviter da je kao kontratežu njegovoj objavi stavio tekstove Si-en-ena i Vašington posta koje on smatra medijima koji šire lažne vesti.

Inače, Donald Tramp već nedeljama unazad vodi kampanju da se sve izborne aktivnosti odvijaju na uobičajen način, uprkos pandemiji, uključujući tu velike predizborne skupove planirane tokom leta i jeseni i posebno samo glasanje.

U SAD se istovremeno vodi kampanja da se zbog pandemije aktivnosti ograniče i da se glasanje obavi poštom i elektronski, što Tramp vidi kao moguću manipulaciju na njegov račun.

Politiku proveravanja i obeležavanja objava kao spornih Tviter je najavio 11. maja kao dopunu izmenama uvedenim početkom godine, da se sadržaji koji mogu da ugroze javne interese uklone ako se ocene kao lažni ili da se korisnik uputi na dodatnu proveru.

U konkretnom slučaju smatra se da Donald Tramp nije izrekao laž već sumnju i korisnicima je ponuđeno da se dodatno informišu iz izvora koje je Tviter procenio relevantnim.

Trampove pristalice, pa i sam Tramp, burno su reagovali zbog izbora tih izvora.

Trampovi protivnici zamerili su Tviteru što upozorenje nije obeleženo krupnijim fontom.