Tramp najavio potpisivanje mirovnog sporazuma sa talibanima

Američki državni sekretar Majk Pompeo prisustvovaće uskoro potpisivanju mirovnog sporazuma sa avganistanskim talibanima, saopštio je predsednik SAD Donald Tramp.

Ovaj akt označiće i početak povlačenja hiljada američkih vojnika čime će biti okončano njihovo 18 godina dugo učešće u ratu u Avganistanu, preneo je AP.

Tramp je dodao da će ministar odbrane Mark Esper izdati zajedničko saopštenje sa vladom Avganistana tim povodom.

Američki predsednik nije naveo gde će sporazum biti potpisan, ali ranije je javljeno da će to biti u katarskoj prestonici Dohi.

Rojters javlja da je 31 član talibanske delegacije stigao u Katar radi potpisivanja sporazuma, objavio je jedan visoki talibanski predstavnik.

Potpisivanje sporazuma će uslediti nakon nedelje u kojoj su se i američke snage i talibani obavezali na smanjenje nasilja. Prema planu koji će biti potpisan, SAD treba da smanje broj vojnika u Avganistanu sa oko 13.000 na 8.600.

U roku od deset do 15 dana nakon potpisivanja sporazuma, talibani i predstavnici svih delova avganistanskog društva, uključujući vladu, sešće za sto i pokušati da dogovore uređenje posleratnog Avganistana, uključujući i pitanje trajnog primirja i prava žena i manjina, navodi AP.

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 29. feb 2020, 09:03) - anonymous [neregistrovani]

Kapitulacija

Pratim svetsku politiku od pocetka 80-ih, dakle od kad je predsednik amerike bio dzimi karter.
Tramp je najmiroljubiviji americki predsednik. Na stotine hiljada zivota je spasio i u iraku i u siriji i u iranu i u avganistanu...
Pod kakvim je pritiscima od americkih zagovaraca rata i pod kakvim izazovima je on izlozen.
Ipak, o avganistanu se moze govoriti i o zavrsenom poslu. Avganistan je okupiran, invazija zavrsena, sad se moze razgovarati s protivnicima. Normalno da tu nece biti ustupaka, vec samo ukljucivanje protivnika u onom sto se servira. Znaci "blaga kapitulacija", bez kazni